اسکن هسته ای قلب چیست؟
اسکن هسته ای قلب چیست؟ نحوه انجام اسکن هسته ای قلب چیست؟ نحوه خواندن جواب اسکن هسته ای قلب چیست؟ آیا اسکن هسته ای قلب عوارض دارد یا خیر؟ پاسخ تمام این پرسش ها را در این مقاله می دهیم.
روش های پزشکی هسته ای در تشخیص بیماری های قلب کاردیولوژی هسته ای نامیده می شود. این روش ها برای تشخیص بیماری های مختلف قلب درخواست می شود که شایع ترین مورد درخواست آن در تشخیص بیماری رگ های کورونر قلب است. برای این منظور از اسکن هسته ای قلب استفاده می شود. در این مطلب قصد داریم اسکن هسته ای قلب را تشریح کنیم.
کاهش خون رسانی به عضله قلب (میوکارد) در اثر تنگی یا انسداد شریان های کورونر ایجاد می شود. درد قفسه سینه (آنژین صدری) مهم ترین علامت کم خونی قلبی است. این مورد در نوار قلب با پایین افتادن قطعه ST مشخص می شود. با پیشرفت تنگی علائم بیماری به تدریج شدیدتر می شوند. بیماران دچار آنژین پایدار ممکن است در حالت استراحت درد نداشته باشند ولی هنگامی که نیاز عضله قلب به مصرف اکسیژن افزایش یابد میوکارد دچار ایسکمی می شود. زیرا در این حالت شریان های تنگ به علت وجود آترواسکلروز قادر به گشاد شدن و افزایش جریان خون میوکارد متناسب با افزایش نیاز آن نیستند.
سکته قلبی به علت انسداد کامل شریان کورونری توسط یک لخته خون ایجاد می شود. در اثر قطع جریان خون تمام مناطقی که از آن شریان خون می گیرند دچار نکروز سلولی شده و عضله میوکارد می میرد.
علائم و نشانه های انفارکتوس میوکارد شامل آنژین ناپایدار، عرق ریزش، آروغ زدن، تنگی تنفس، رنگ پریدگی، بالا رفتن قطعه ST، موج Q عمیق، تب و تاکیکاردی است. عوارض سکته قلبی شامل آریتمی، ادم ریوی، شوک کاردیوژنیک، آنوریسم بطنی، نارسایی دریچه میترال، نقص دیواره بین دو بطن و پارگی قلب است.
همچنین مطالعه کنید : درد قفسه سینه و علت آن
اسکن هسته ای قلب
اسکن هسته ای قلب برای به تصویر در آوردن ناحیه کم خون میوکارد، انفارکتوس میوکارد، Hibernating میوکارد و Stunned میوکارد استفاده می شود.
مهم ترین کاربردهای کلینیکی اسکن هسته ای قلب عبارتند از:
1- تشخیص وجود، محل و وسعت تنگی شریان کورونر.
2- تعیین قابلیت حیات و زنده بودن میوکارد.
3- تعیین پیش آگهی در بیماری که دچار سکته قلبی شده است.
4- کنترل نتایج درمانی
اسکن هسته ای قلب از طریق تست ورزش با تردمیل
بسیاری موارد بیمارانی که دچار تنگی رگ های قلب هستند، متوجه نیستند که چه خطری آن ها را تهدید می کند. زیرا بیمار در حالت استراحت کاملاً بدون علامت است. علائم کم خونی قلبی فقط زمانی که بیمار در حالت فعالیت شدید قرار بگیرد آشکار می شود. به وسیله یک دوچرخه ثابت یا دستگاه تست ورزش (تردمیل) می توان فرد را در حالت فعالیت شدید قرار داد. ورزش سبب بالا رفتن ضربان قلب شده و در نتیجه احتیاج میوکارد به مصرف اکسیژن بیشتر می شود. پس لازم است که مقدار بیشتری خون از راه شریان های کورونر به قلب برسد.
بدین منظور رگ های کورونر گشاد شده و جریان خون و اکسیژن بیشتری را به قلب می رسانند ولی در نواحی که دچار تنگی باشد این رگ ها دیگر قادر به گشاد شدن مطابق سایر نواحی نخواهند بود. این کمبود جریان خون، سبب ایجاد درد قفسه سینه (آنژین صدری)، درد ناحیه گردن یا فک، بازوها یا تنفس های کوتاه کوتاه خواهد شد.
هدف از انجام تست ورزش تجسس بیماران مشکوک به CAD تحت شرایط کنترل شده و بررسی علائم و نوار قلب آن ها است. به کمک یک دستگاه ECG دوازده کاناله، این علائم کم خونی قلبی ثبت می شود. بطور همزمان اسکن قلب بیمار نیز انجام می شود. بدین ترتیب که یکی از پرتوداروهای قلبی در زمان حداکثر فعالیت تزریق شده و نواحی ایسکمی قلبی را که در اثر افزایش فعالیت ایجاد شده اند، به تصویر در می آورد. بیمار باید تست ورزش را حداقل یک تا دو دقیقه بعد از تزریق رادیودارو نیز ادامه دهد. این کار بدین منظور انجام می شود که حداکثر نیاز قلب به اکسیژن در زمان برداشت رادیودارو توسط میوکارد، همچنان بالا باقی بماند.
«متخصص قلب مشهد – دکتر قلب مشهد»
همچنین مطالعه کنید : واریس چیست؟ 💓
همچنین مطالعه کنید : علائم سکته قلبی
اسکن هسته ای قلب پس از انجام تست
برای اسکن هسته ای قلب، ابتدا باید یک رگ خوب و مطمئن گرفت. با قرار دادن آنژیوکت در یک رگ قطور و خوب می توان مطمئن شد که رادیودارو در زمان حداکثر ورزش به راحتی تزریق خواهد شد. در زمان تزریق باید از دستکش یک بار مصرف و حفاظ سرنگ استفاده کرد. استفاده از دستکش توسط تکنسین و سایر پرسنل، احتمال آلودگی دست ها را هنگام تزریق در اثر نشت دارو کاهش می دهد.
برای مانیتورینگ ECG لیدها در دوازده نقطه روی سینه بیمار نصب می شوند. الکترودهای بازوئی راست و چپ در خط میدکلاویکر وسط و درست زیر استخوان کلاویکل قرار داده می شوند. الکترودهای ساق راست و چپ درست زیر قفسه سینه در RLQ و LLQ شکم قرار داده شوند.
پیش از اکسن هسته ای قلب، پوست باید ابتدا با الکل تمیز شود تا چربی آن برداشته شده و به خوبی با الکترودها در تماس باشد. به منظور برقراری جریان الکتریکی بهتر حتی می توان چند خراش جزئی روی آن داد. موهای سینه سبب کاهش انتقال جریان الکتریکی می شود و لذا باید در نواحی چسباندن الکترود کاملاً تراشیده شوند. به بیمار باید توصیه شود که از استفاده از هر نوع پودر یا مرطوب کننده پرهیز کند تا بدین وسیله اتصال کامل الکترودها با بدن بیمار برقرار شود و بتوان یک ECG مطمئن و خوب دانست.
همچنین مطالعه کنید : پرولاپس دریچه میترال چیست؟ 💓
تصویربرداری پلانر در اسکن هسته ای قلب
بیمار باید در وضعیت طاق باز قرار گیرد. درجه قرار گرفتن دتکتور دستگاه و زاویه چرخش آن باید به نحوی تنظیم و یادداشت شود که در مرحله استراحت نیز بتوان همان شرایط را تکرار کرد. فاصله هد تا بدن بیمار باید در حداقل ممکن باشد تا وضوح تصاویر و آمار شمارش هر چه بهتر باشد. اگر دستگاه دارای میدان دید وسیع باشد، باید از زوم 1.2 یا 1.5 استفاده کرد.
سه نمای استاندارد باید تهیه شود. معمولاً ابتدا نمای LAO در زاویه 45 درجه گرفته می شود. اما بهترین نمای LAO، نمایی است که در آن دو بطن کاملاً از یکدیگر مجزا دیده شود. نمای Ant با برگشت 45 درجه هد به طرف عقب تر از زاویه ای که نمای LAO انجام شده است، گرفته می شود.برای نمای LL بیمار روی پهلوی راست دراز می کشد (دکوبیتوس راست). زاویه چرخش هد 90 درجه یا زاوبه ای که بهترین محور طولی چپ را نمایان می سازد، می باشد.
هدف از قرار دادن بیمار در پوزیشن دکوبیتوس به حداقل رساندن اثر تضعیف کننده دیافراگم است که در حالت طاق باز دیده می شود. تضعیف اشعه توسط دیافراگم سبب ایجاد تصاویر منفی کاذب در دیواره تحتانی بطن چپ خواهد شد.
بافت پستان یک منبع مهم دیگر برای تضعیف اشعه است. هر سری از تصاویر اسکن هسته ای قلب باید طوری تهیه شود که پستان در شرایط مشابه و در همان محل قبلی قرار داشته باشد. مثلاً اگر در زمان تصویر برداری مرحله استرس بیمار بدون سینه بند بوده است، در زمان استراحت نیز حتماً باید آن را باز کند. از یک چشمه خطی قابل انعطاف می توان برای مشخص کردن حدود سینه استفاده کرد که معمولاً در جمع آوری تصاویر یک دقیقه انجام می شود. تصاویر اسکن هسته ای قلب با رعایت موارد فوق، به پزشک اجازه می دهد که حدود قرار گرفتن پستان را از میوکارد مجزا کند.
در اسکن هسته ای قلب بسیار مهم است که بیمار و هد دستگاه و شرایط تصویربرداری در مراحل بعد از ورزش و مرحله تأخیری کاملاً مشابه یکدیگر باشد. بدین طریق تغییرات پاتولوژیک کاملاً قابل تشخیص خواهند بود.
همچنین مطالعه کنید : علائم سکته قلبی 💓
نتایج تصویری اسکن هسته ای قلب با تصویربرداری پلانر
توزیع پرتودارو در تمام نقاط میوکارد یکنواخت است. بطن راست ممکن است دیده شود یا نشود. زیرا حجم عضله آن کوچک تر از بطن چپ است. نواحی انفارکتوس میوکارد در اسکن هسته ای قلب به شکل دیفکت های ثابت ظاهر می شوند که در مرحله ورزش و استراحت فرقی نمی کنند. نواحی فاقد در مرحله ورزش دیده می شوند که در مرحله استراحت طبیعی می شوند و دال بر وجود ایسکمی در آن ناحیه است.
SPECT در اسکن هسته ای قلب
SPECT قلب را می توان در زوایای 180 درجه یا 360 درجه، انجام داد. این کار با استفاده از چرخش دتکتور در یک مدار حلقوی یا غیر حلقوی انجام می شود. در طی این مدار دتکتور دستگاه ممکن است به طور مداوم حرکت کند یا این که دارای توقف های متعدد کوتاه باشد.
در هر توقف کانت جمع آوری می شود.معمولاً گردش دتکتور 180 درجه بوده و دارای 32 یا 64 توقف است. تعداد 64 یا 128 توقف در گردش 360 درجه نیز مقدور است. فاصله هر توقف با توقف قبلی، معمولاً یک زاویه 3 تا 6 درجه است. تصویربرداری در اسکن هسته ای قلب به این روش، با ماتریکس 64*64و اندازه هر پیکسل 6.4 با ضریبخطای 0.2 میلیمتر است.بیمار هر دو دست را بالای سرش قرار می دهد یا این که فقط دست چپ را بالای سر می برد.
وضعیت خوابیدن بیمار باید طوری راحت باشد که دیگر احتمال حرکت اضافی وجود نداشته باشد. وسایل متعددی از قبیل محلی برای استراحت بازوها، لبه های مخصوص و نوارهای مخصوص بی حرکتی برای راحتی بیمار و تأمین پایداری وی قابل استفاده است. در بیمارانی که احتمال تکان خوردن آن ها در وضعیت سوپاین زیاد است، می توان اسکن را در وضعیت (پرون) دمر یا لترال دکوبیتوس انجام داد. تصویرگیری پرون جهت کاهش اثر تضعیف کننده دیافراگم روی دیواره تحتانی بطن چپ نیز مناسب است.
گاما اسکن چیست؟
همچنین مطالعه کنید : پیس میکر چیست؟
- قبل از شروع تصویربرداری، تکنسین اسکن هسته ای قلب، باید به بیمار توضیح دهد که آرام و بی حرکت ماندن وی تا چه حد در انجام اسکن مهم است. در تمام مدت تصویربرداری باید دقیقاً احتمال حرکت کردن بیمار مونیتور شود. در صورتی که حرکت قابل توجهی مشاهده شد، باید اسکن متوقف شود. در مواردی که بیمار قادر به ثابت باقی ماندن نیست، باید SPECT از نو شروع یا از تصاویر پلانر استفاده شود.
- آرتیفکت های ناشی از حرکت بصورت تاری یا نقاط سرد در اسکن نمایان می شوند.ECG Gatting تصاویر پلانر یا اسپکت با قرار دادن الکترودهایی که سبب تضعیف اشعه نشوند در لید استاندارد 2 و تنظیم پنجره برای قبول صد در صد انجام می شود. در این روش پزشک تفسیر کننده قادر است که حرکات دیواره قلب و ضخامت آن را مشاهده و EF را نیز محاسبه کند.
- این ارزیابی عملکردی به پزشک کمک می کند که نواحی با کاهش جذب ناشی از تضعیف اشعه را از نقص واقعی پرفیوژن افتراق دهد. مثلاً اگر یک ناحیه کاهش جذب ثابت در دیواره قدامی قلب یک خانم دیده شود، در صورتی که ضخامت دیواره و حرکت آن طبیعی باشد، می توان مطمئن شد که این یک اسکن طبیعی بوده و این یافته ناشی از اثر تضعیف اشعه توسط پستان است.
همچنین مطالعه کنید : پزشکی هسته ای چیست؟
پردازش SPECT در اسکن هسته ای قلب
اطلاعات خام در فرمت سینماتیک باید بررسی شوند تا هرگونه منبع تضعیف کننده اشعه یا آرتیفکت مشخص شود. آرتیفکت های ناشی از حرکات کوچک یا استفاده از نرم افزار مخصوص تصحیح حرکت قابل برداشت هستند. تضعیف اشعه توسط پستان و یا دیافراگم مسأله ای است که معمولاً هنگام اسکن هسته ای قلب با آن مواجه هستیم. نرم افزار و سخت افزار مخصوص تصحیح اثر تضعیف اشعه قابل استفاده است.
ایجاد یک نقشه تضعیف از مرحله جمع آوری یک اسکن فرا فرستی، اجازه می دهد نسبت به تصحیح آرتیفکت های ناشی از تضعیف اقدام شود.
تفریق کانت پس زمینه روی اطلاعات خام انجام می شود تا تصویر میوکارد واضحتر شده و کنتراست بهتر شود تصاویر اسکن هسته ای قلب که با تنسیوم تهیه می شوند، باید قبل از کمی شدن و نمایش، با یک روش استاندارد نسبت به اکتیویته داخل قلب نرمالایز شوند. تکنیک های نرمالیزه کردن متفاوت است. در یک روش، تصاویر به نسبت شمارش متوسط هر پیکسل در بالاترین نقطه برداشت تکنسیوم در میوکارد نرمالیزه می شوند. نمایش تصاویر در مقیاس سیاه و سفید یا رنگی مقدور است. بالا بردن زیاد کنتراست سبب می شود که نواحی پرفیوژن نرمال بصورت نقاط سرد ظاهر شوند. در نتیجه سبب تفسیر مثبت کاذب خواهد شد.
همچنین مطالعه کنید : طول عمر بیماران نارسایی قلب چقدر است؟
اطلاعات خام معمولاً از نظر یکنواختی و وجود اشکال در COR در حین جمع آوری تصویر تصحیح می شود. جهت افزایش رزولوشن و مهار نویز در تصاویر خام اسکن هسته ای قلب فیلترینگ انجام می شود. فیلتر Low-Pass معمولاً قبل از بازسازی اطلاعات خام بکار می رود. این فیلتر نویز با فرکانس بالا را مهار و سبب نرم شدن تصاویر با مقداری کاهش در تفکیک می گردد. فیلتر Butterworth رایج ترین فیلتر با عبور پایین است که در اسکن هسته ای قلب بکار می رود. فیلترینگ را می توان قبل یا بعد از بازسازی تصاویر انجام داد.
بازسازی تصاویر پلانر را می توان با تکنیک filtered backprogection یا تکنیک iteractive انجام داد. در این تکنیک ها از یک الگوریتم ریاضی برای تخمین توزیع دارو در تصاویر استفاده می شود. backprogection از تصاویر متعدد بدست آمده حین اسکنهسته ای قلب، مقاطع ترانس آکسیال ایجاد می کند. تطبیق شمارش های جمع آوری شده از هر نمایش برای ایجاد هر مقطع به طرف مرکز فضای بازسازی شده Smear back می شوند. Smear شمارش ها از هر نمایش یک ray نامیده می شود. زمانی که ray هر تصویر back progection می شود، نتیجه نهایی یک مقطع ترانس آکسیال است که توسط یک آرتیفکت ستاره ای احاطه می شود.
این پدیده معلول Smearing کانت به طرف مرکز است. جهت کاهش اثر آرتیفکت ستاره ای فیلتر high pass ramp در جریان بازسازی اضافه می شود. فیلتر ramp فرکانس های پایین را متوقف کرده و فرکانس های بالا را تقویت می کند. مجموع این دو سبب به وجود آمدن تصاویری با لبه های تیز می شود. یک فیلتر نرم کننده مانند Butterworth جهت کاهش نویز حاصل از فرکانس های بالا استفاده می شود و سبب بهبود قدرت تفکیک (رزولوشن) می شود.
تکنیک بازسازی iteractibe شامل تخمین توزیع پرتو دارو در یک سری از تقاریب می شود. این تخمین ها بطور مکرر انجام می شود تا زمانی که نتیجه دلخواه حاصل شود. این روش بازسازی دقیق تری است که تا ایناواخر به کار نرفته است. زیرا زمان بازسازی یک عامل بازدارنده بوده است. هرچند که سیستم های رایانه ای امروزی سرعت کافی جهت استفاده کلینیکی از روش بازسازی iteractive را دارا هستند. متد بازسازی iteractive زمانی بکار می رود که نرم افزار تصحیح تضعیف به اطلاعات اضافه شود.
در نهایت انتخاب زوایای اساسی که برای ساختن مقاطع کوتاه و بلند بکار می روند، مراحل اساسی در پردازش اطلاعات SPECT قلب هستند. برخی نرم افزارهای موجود، بطور اتوماتیک این انتخاب را انجام می دهند. اما در برخی موارد محور لازم برای ایجاد مقاطع اوبلیک به وسیله پردازشگر انتخاب می شود.
تصاویر مرحله استراحت و فعالیت جهت مقایسه در کنار یکدیگر قرار داده شده و با استفاده از یک فرمت استاندارد نمایش داده می شوند. برای تعیین ضخامت دیواره بطن و بررسی چگونگی حرکات آن، تصاویر اسکن gated SPECT با فرمت استاندارد روی هم جمع شده و به شکل سینماتیک نشان داده می شوند.
پردازش کمی پزشک را قادر می سازد که اطلاعات بیشتری در رابطه با وجود دیفکت ها، اندازه و شدت آن ها در داخل ROI داشته باشد. شمارش ناحیه میوکارد بیمار را می توان با یک اطلاعات پایه طبیعی مقایسه کرد.
نقشه قطبی نمایش گرافیکی پرفیوژن میوکارد است و از اطلاعات بدست آمده از مقاطع short axis در نماهای قدامی، تحتانی، جانبی و سپتال پردازش می شود. در ایننقشه برای بدست آوردن اطلاعات آپیکال از vertical long axis استفاده می شود.
همچنین مطالعه کنید : برای درمان واریس پا چه باید کرد؟ 💓
همچنین مطالعه کنید : اکوی پیشرفته قلب چیست؟
پرتوداروهای اسکن هسته ای قلب
- تالیوم یک آنالوگ عنصر پتاسیوم است که توسط میوکارد در حین انقباضات قلب استفاده می شود. تالیوم بطور پایدار در داخل میوکارد تجمع نمی یابد.. بلکه بطور مداوم توسط پمپ سدیم- پتاسیم به سلول میوکارد وارد شده و از آن خارج می شود.
- این پدیده سبب می شود که از تالیوم بعنوان رادیو داروی انتخابی برای تعیین وسعت تنگی کرونر و ارزیابی قابلیت حیات میوکارد بعد از انفارکتوس میوکارد استفاده شود.در حالت استراحت، احتیاج میوکارد به اکسیژن زیاد نیست. در این حالت مقدار جریان خون سرخرگ های کرونری قادر به تأمین اکسیژن مورد نیاز میوکارد است.
- لذا بیماری که دچار تنگی کرونری باشد، معمولاً در حال استراحت درد سینه ندارد. در زمان ورزش و فعالیت ضربان قلب افزایش یافته و میوکارد احتیاج به مصرف اکسیژن بیشتری پیدا می کند.
- برای تأمین اکسیژن اضافی، متناسب با افزایش استرس و افزایش ضربان قلب، سرخرگ های کرونری گشاد شده و جریان خون بیشتری متوجه میوکارد می گنند تا نیاز میوکارد به اکسیژن اضافی تأمین شود. سرخرگ های کرونری که تنگ شده یا بسته هستند، قادر به تبعیت از این هموداینامیک نیستند.
- یعنی نمی توانند به مقدار مناسب گشاد شوند. در نتیجه جریان خون ناکافی به ناحیه ای از قلب که وظیفه خون رسانی به آن را عهده دار هستند، می رسانند. در هنگام استرس این وضعیت بدتر هم می شود که مصادف با احساس درد در سینه بیمار است.
همچنین مطالعه کنید : درمان قطعی فشار خون بالا
- از آنجا که مقدار برداشت تالیوم توسط میوکارد مستقیماً با میزان جریان خون هر ناحیه از آن متناسب است، لذا نواحی دچار ایسکمی، مقدار کمتری تالیوم برداشت کرده و در اسکن هسته ای قلب به شکل کاهش برداشت نمایان می شوند. تالیوم بطور مداوم از خون وارد سلول میوکارد شده و سپس مجددا به داخل جریان خون پمپاژ می شود.
- توزیع مجدد ب نواحی از قبل ایسکمیک اتفاق می افتد و در تصاویر تأخیری (دو تا چهار ساعت پس از تزریق)، تصاویر استراحت، تصاویر تأخیری 24 ساعته و بالأخره تصاویر بعد از تزریق مجدد دیده می شود.در ایسکمی ناشی از استرس، دیفکت هایی که در مرحله استرس دیده می شوند، در تصاویر بازتوزیع پر خواهند شد. بیمار باید 5 تا 10 دقیقه پس از پایان استرس تحت اسکن هسته ای قلب قرار گیرد.
- زیرا دیفکت هایی که در زمان حداکثر مصرف اکسیژن میوکارد ایجاد می شود، ممکن است به علت همین توزیع مجدد تالیوم سریعاً پر شوند که نتیجه آن منفی کاذب خواهد بود.نواحی انفارکتوس یا نکروتیک، چه در حال استراحت و چه در حال فعلیت قادر به برداشت پرتو دارو نیستند.
- زیرا سلول های میوکارد این نواحی فعالیت خود را از دست داده اند. این اطلاعات تصویر بسیار دقیقی از مقدار بافت میوکارد قابل حیات یا قابل نجات به پزشک می دهند.
همچنین مطالعه کنید : استنت قلب چیست ؟
اسکن هسته ای قلب از طریق Equilibrium gated blood pool
این نوع از اسکن هسته ای قلب، در طول سال های مختلف، نام های متفاوتی داشته است. اساس این اسکن بر مبنای نشان دار کردن گلبول های قرمز با تکنسیون پرتکنتات و سپس تصویربرداری بلادپول قلب با استفاده از تکنیک جمع آوری GATED می باشد.
MUGA را می توان در مرحله استراحت یا ورزش انجام داد. مرحله استرس آن به ندرت انجام می شود و به همین جهت مورد بحث قرار نمی گیرد. کاربردهای کلینیکی MUGA عبارتند از:
- تجسس و ارزیابی CAD
- سکته قلبی حاد یا قدیمی
- تجسس یا ارزیابی CHF
- تعیین فنکسیون قلبی در بیماران کموتراپی
- ارزیابی کارکرد قلب در بیماران دریچه ای قلب
MUGA مرحله استراحت، احتیاج به هیچ آمادگی خاصی برای بیمار ندارد. شایع ترین پرتودارویی که برای انجام آن به کار می رود، گلبول قرمز نشان دار شده با تکنسیوم است. آلبومین نشان دار شده با تکنسیوم نیز برای این منظور بکار می رود. از سه متد برای نشان دار ساختن گلبول های قرمز با تکنسیوم استفاده می شود. تکنیک خارج از بدن، تکنیک داخل بدن و تکنیک In Vitro.
تصاویر در اسکن هسته ای قلب از طریق Equilibrium gated blood pool
بیمار به طور طاق باز روی تخت تصویربرداری می خوابد. تعداد سه الکترود برای لیدهای استاندارد نوار قلب به وی متصل می شود. الکترود منفی و رفرانس درست زیر استخوان های ترقوه راست و چپ قرار داده می شوند. الکترود درست زیر دنده های طرف چپ قرار می گیرد. جهت جلوگیری از تضعیف شدن اشعه محل قرار گرفتن الکترودها باید خارج از میدان دید دوربین باشد. موج های R در نوار قلب باید ارتفاع کافی داشته باشند تا سبب تحریک دستگاه برای جمع آوری اطلاعات در هر سیکل قلبی شوند.
یک سیکل قلبی به 16، 24 یا 32 کادر تقسیم می شود. مدت زمان یک کادر و جمع آوری کانت در طول یک سیکل قلبی به متوسط طول موج R تا موج R بعدی بستگی دارد. معمولاً این زمان توسط خود نرم افزار دستگاه بعد از مشاهده ECG اولیه بیمار محاسبه می شود.
ارتباط بین حجم بطن چپ با تغییرات ECG، یک سیکل قلبی با بهم افزودن اطلاعات از صدها سیکل قبی تولید می شود.
پردازش اطلاعات در اسکن هسته ای قلب از طریق Equilibrium gated blood pool
فقط زمانی می توان یک سیکل قلبی را به تصویر درآورد که فاصله موج های P تا موج R تقریباً مساوی باشد. این امر به معنای ریتم نرمال قلب است. تغییرات جزئی در فواصل P-R انتظار می رود و در زمان تنظیم پنجره قبول فواصل P-R محاسبه می شود.
همچنین مطالعه کنید : درمان تپش قلب و اضطراب
همچنین مطالعه کنید : اکوکاردیوگرافی از راه مری یا اکوی مری قلب چیست؟
اسکن هسته ای قلب از طریق First pass imaging
در این روش، اسکن هسته ای قلب از اولینعبور ماده رادیواکتیو از قلب به نام First Pass انجام می شود. این روش، یک تکنیک مفید در ارزیابی بیمارانی است که دارای دیس فونکسیون بطنی، شانت بین دو بطن، ایسکمی قلبی یا انفارکتوس هستند. در این تکنیک چگونگی اولین عبور رادیودارو از حفره های قلب و رگ های بزرگ آن نمایان می شود.
اهمیت این تکنیک در این است که رادیوداروی تزریق شده در هر زمان فقط در یکی از حفره های قلب حضور دارد. به همین جهت ترسیم ROI برای آن حفره آسان تر است و مقدار اکتیویته بافت پس زمینه نیز جزئی است.بعلاوه، این اسکن به سرعت تمام شده و احتیاجی به این که بیمار به مدت طولانی بی حرکت روی تخت بخوابد نیست. در این روش از هر رادیونوکلئیدی می توان استفاده کرد که شامل پرتوداروهای پرفیوژن میوکارد نیز هست.
پرتوداروهای پرفیوژن میوکارد دارای این مزیت هستند که ارزیابی عملکرد باطنی را همزمان با مطالعه First Pass مقدور کرده و همچنین بررسی پرفیوژن و فانکشن میوکارد را بطور همزمان در یک مطالعه Gated SPECT مقدور می سازد.جهتبررسی ریتم قلبی بیمار، ابتدا یک نوار قلب از وی گرفته می شود. چون مطالعه First Pass نشانگر فقط دو تا سه ریتم قلبی است، لذا یک مطالعه صحیح به یک ریتم منظم قلب بدون وجود انقباضات نابجا یا انقباضات بطنی زودرس نیاز دارد.تصاویر در اسکن هسته ای قلب از طریق First pass imagingیک آنژیوکت با قطر زیاد در ورید ژوگولر خارجی یا ورید جلوی آرنج سمت راست قرار می گیرد.
به نحوی که بتوان کمی از ماده رادیواکتیو را به شکل bolus بدون هیچ مقاومتی در سر راه آن و بطور ناگهانی توسط یک سرنگ به داخل ورید خالی کرد.بهترین وسیله اسکن هسته ای قلب برای مطالعه First Pass استفاده از یک گاماکمرای مالتی کریستال است. زیرا سبب افزایش حساسیت مطالعه خواهد شد. این وسیله در تمام بخش های پزشکی هسته ای وجود ندارد. به همین جهت از هر گاما کمرایی که توانایی جمع آوری کانت با سرعت بالا یعنی 200000 کانت در هر ثانیه یا بالاتر را داشته و مجهز به یک کولیماتور رزولوشن بالا باشد، می توان استفاده کرد.پردازش اطلاعات در اسکن هسته ای قلب از طریق First pass imaging
برای تشخیص شانت بین بطنی می توان از First Pass Angiography استفاده کرد. در این بیماران به علت سوراخ بین دو بطن، خون آن ها با یکدیگر آمیخته و مخلوط خون غنی از اکسیژن و فقیر از اکسیژن به داخل جریان خون سیستمیک پمپاژ می شود. این عمل سبب کمبود اکسیژن در بافت ها و اندام های بدن می شود. وجود پرتودارو در خون وریدی ثابت شده به بطن چپ و گردش خون سیستمیک به آسانی در جریان خون سیستمیک قابل کشف است.
همچنین مطالعه کنید : دکتر متخصص واریس در مشهد
اسکن هسته ای قلب با دو پرتو دارو
در اسکن هسته ای قلب با دو پرتو دارو، مقدار 2.5 میلی کوری TI، در مرحله استراحت تزریق می شود. سپس 22 تا 25 میلی کوری از یک پرتوداروی نشان دار شده با تکنسیوم در حین ورزش تزریق می شود. تصاویر استراحت/ ورزش را می توان در یک روز انجام داد.پارامترهای جمع آوری تصاویر SPECT مانند همان پارامترهایی هستند که برای TI و ترکیبات نشان دار شده با تکنسیوم وجود دارند. این متد خاصیت منحصر به فرد TI در تعیین قابلیت حیات را با تصویربرداری مرحله فعالیت با sestamibi در کنار هم دارد.
اسکن هسته ای قلب از طریق PET قلب
ارزیابی جریان خون میوکارد و قابلیت حیات آن را می توان با PET نیز انجام داد. Rb یک آنالوگ پتاسیم است که توسط یک ژنراتور Rb/Sr تولید می شود و دیگر احتیاج وجود یک سیکلوترون در ماورت دستگاه اسکن هسته ای قلب نیست. Rb دارای نیمه عمر 75 ثانیه است. به همین جهت برای تجویز آن به یک سیستم تزریق نیاز است.برداشت Rb در میوکارد از طریق یک پمپ سدیم پتاسیم آدنوزین تری فسفاتاز است.
دوزی که در مرحله استراحت و استرس به بیمار تزریق می شود، در هر نوبت تقریباً 60 میلی کوری است.F18-FDG آنالوگ گلوکز با نیمه عمر 110 دقیقه است. این نیمه عمر نسبتاً طولانی باعث می شود که مدت زمان نسبتاً کافی برای تحویل آن از سیکلوترون های دورتر به مراکز پزشکی هسته ای وجود داشته باشد. اسیدهای چرب منبع اولیه انرژی میوکارد هستند. اما زمانی که سطح خونی اسیدهای چرب پایین باشد،
میوکارد از گلوکز استفاده می کند.این پدیده سبب می شود که بتوان فعالیت متابولیک میوکارد را با F18-FDG به تصویر در آورد. بافت زنده میوکار F18-FDG را برداشت می کند. در حالی که نواحی انفارکته و نکروتیک میوکارد در اسکن PET با F18-FDG به شکل سرد (فاقد جذب) نمایان می شوند.در مرحله استرس و استراحت مقدار 5 تا 15 میلی کوری تزریق شده و تصویربرداری 30 تا 40 دقیقه بعد از تزریق انجام می شود. برداشت F18-FDG در میوکارد زمانی که بیمار ناشتا باشد، در حداقل است. تجویز گلوکز سبب افزایش برداشت آن توسط میوکارد می شود. تصاویر توموگرافیک F18-FDG با نقاطع استاندارد بازسازی می شوند.N12 دارای نیمه عمر کوتاه 10 دقیه است. بنابراین استفاده از آن محدود به مراکزی است که دارای سیکلوترون در محل اسکن هسته ای قلب هستند. N13 از غشاء سلول های عضلانی میوکارد عبور می کند. مقدار 15 تا 20 میلی کوری در هر مرحله استرس یا استراحت تزریق می شود.
همچنین مطالعه کنید : تست ورزش در مشهد
اسکن هسته ای قلب چیست؟ 💓
روش های پزشکی هسته ای در تشخیص بیماری های قلب کاردیولوژی هسته ای نامیده می شود. این روش ها برای تشخیص بیماری های مختلف قلب درخواست می شود که شایع ترین مورد درخواست آن در تشخیص بیماری رگ های کورونر قلب است. برای این منظور از اسکن هسته ای قلب استفاده می شود. در این مطلب قصد داریم اسکن هسته ای قلب را تشریح کنیم.
اسکن هسته ای قلب پس از انجام تست
برای اسکن هسته ای قلب، ابتدا باید یک رگ خوب و مطمئن گرفت. با قرار دادن آنژیوکت در یک رگ قطور و خوب می توان مطمئن شد که رادیودارو در زمان حداکثر ورزش به راحتی تزریق خواهد شد. در زمان تزریق باید از دستکش یک بار مصرف و حفاظ سرنگ استفاده کرد. استفاده از دستکش توسط تکنسین و سایر پرسنل، احتمال آلودگی دست ها را هنگام تزریق در اثر نشت دارو کاهش می دهد.