Girl in a jacket

بازتوانی قلب در مشهد


بازتوانی قلب به اقداماتی گفته می‌شود که پس از مشکلات قلبی یا عمل جراحی، بر روی بیماران در حال بهبودی انجام می‌گیرد. این برنامه‌ها به منظور تسریع در سلامت قلب و بهبودی فرد و کاهش احتمال مشکلات قلبی بعدی صورت می‌گیرد. گاهی نیز این اقدامات به منظور متوقف کردن یا حتی بازگرداندن فرایند بیماری و پیشرفت آن انجام می‌شود.

بازتوانی قلب نیازمند برنامه‌ای دقیق و تحت نظارت پزشک است تا از این طریق بتوان به بهبود سریع بیماران به لحاظ جسمی و روحی کمک کرد. به این ترتیب کیفیت زندگی فرد با القای حس سلامتی و امید به آینده، بالاتر خواهد رفت. بر اساس توضیح سازمان بهداشت جهانی، بازتوانی قلب به مجموعه اقداماتی گفته می‌شود که باعث می‌شود بیماران قلبی به درجه و سطحی از سلامت و توان روحی و جسمی برسند که بتوانند فعالیت‌های روزمره و کارهای شخصی خود را انجام دهند و همچنین بتوانند به جامعه و زندگی اجتماعی پیشین خود بازگردند.


کاندیداهای بازتوانی قلب

احتمالا بسیاری از افراد از خود این سوال را می‌پرسند که آیا من هم کاندیدای مناسبی برای بازتوانی قلب هستم یا نه. در پاسخ به این سوال باید بگوییم، همه افرادی که جراحی قلب باز، جراحی دریچه قلب، پیوند قلب یا آنژیوپلاستی انجام داده‌اند، نیازمند بازتوانی قلب هستند. همچنین کسانی هستند که در هنگام فعالیت‌های ورزشی یا فعالیت‌های عادی روزانه مثل بالا رفتن از پله‌ها یا قدم زدن، دچار تنگی نفس، ضعف، افت فشار خون یا تپش غیر طبیعی قلب می‌شوند؛ این علائم نشان‌دهنده آن است که قلب توانایی کافی برای پمپاژ خون به اندام‌های بدن خصوصا ریه را ندارد. همچنین بازتوانی قلب می‌تواند اثر پیشگیرانه داشته باشد به این معنا که افراد بالای چهل سال و کم‌تحرک که مایلند مانع از ظهور و بروز مشکلات قلبی شوند، باید پروسه بازتوانی قلب را انجام دهند.

با این حال اگر بخواهیم همه افرادی را که نیازمند اقدامات بازتوانی قلب هستند، در یک فهرست بیان کنیم، می‌توانیم آنها در در 7 گروه نشان دهیم:

گروه اول، کسانی هستند که عمل جراحی قلب باز و پیوند عروق قلبی انجام داده‌اند. گروه دوم کسانی هستند که عمل ترمیم یا تعویض دریچه‌های قلبی انجام داده‌اند. گروه سوم همه کسانی هستند که آنژیوپلاستی کرده‌اند. گروه چهارمی که باید اقدامات بازتوانی قلب را انجام دهند کسانی هستند که به دلیل نارسایی شدید قلبی، جراحی کرده‌اند. گروه پنجم افرادی هستند که دچار سکته قلبی شده‌اند. گروه ششم نیازمند به بازتوانی قلب افراد بالای چهل سال و کم‌تحرکی هستند که به دنبال پیشگیری از مشکلات قلبی هستند و در نهایت، گروه هفتم از افرادی که باید بازتوانی قلب انجام دهند کسانی هستند که با انجام فعالیت‌های فیزیکی عادی دچار تنگی نفس، ضعف و تپش غیرعادی قلب می‌شوند.

البته این نکته را هم باید یادآوری کرد که اگر شما جزء دسته آخر هستید، یعنی با انجام حرکات ورزشی ساده یا برخی از فعالیت‌های روزمره دچار تنگی نفس و تپش شدید قلب می‌شوید باید به پزشک و مشاور قلب مراجعه کنید. شاید اینها دلیل بر بیماری یا مشکلات قلبی عروقی یا حتی مشکلات دیگری باشد که نیازمند رفع شدن است.


تیم بازتوانی قلب

تیم بازتوانی قلب شامل بهترین و کامل‌ترین پزشکان و متخصصان حوزه‌های مختلفی است که توصیه‌هایی برای سلامت قلب و عروق دارند. این تیم شامل متخصص قلب و عروق، فیزیتراپیست قلب و عروق، پرستار قلب و عروق، کارشناس تغذیه و کارشناس روانشناسی است.


فرایند بازتوانی قلب به چه صورت است؟

به طور کلی می‌توان فرایند بازتوانی قلب را به 7 مرحله تقسیم کرد. مرحله اول مرحله ارزیابی پزشکی است. به این معنا که در این مرحله، پزشک متخصص قلب و عروق، وضعیت قلبی ریوی بیمار را بررسی می‌کند تا از این موضوع اطمینان حاصل کند که بیمار می‌تواند این فعالیت‌ها و اقدامات بازتوانی قلب را آغاز کند. مرحله دوم، ارزیابی فیزیکی بیمار توسط فیزیوتراپیست قلبی ریوی است. او نیز شرایط جسمی، اسکلتی و عضلانی بیمار را برای انجام بازتوانی قلبی، بررسی و تایید می‌کند.

در مرحله سوم، از بیمار تست اکوکاردیوگرافی گرفته می‌شود. این تست می‌تواند شامل تست ورزش یا همان تست استرس نیز باشد تا توان قلبی بیمار در زمان فعالیت‌های ورزشی، بررسی شود.

در مرحله چهارم، یک پروتکل ورزشی مناسب و متناسب با وضعیت جسمی و قلبی ریوی بیمار طراحی و ارائه می‌شود. این مرحله نیز بر عهده فیزیوتراپیست قلبی و ریوی است.

مرحله پنجم مرحله مانیتورینگ و کنترل بیمار در زمان انجام حرکات ورزشی است. در این مرحله، فشار خون، ضربان، نوار قلب و وضعیت عمومی بیمار در حین ورزش و فعالیت‌های توصیه شده، ارزیابی و کنترل می‌شود.

در مرحله ششم، به صورت دوره‌ای، بیمار باید ویزیت شود تا نتیجه و اثربخشی داروهای او تایید و در صورت نیاز، تغییر یابد. ممکن است نیاز باشد تا با توجه به وضعیت جدید بیمار، دوز داروها کم یا زیاد شود یا حتی تغییراتی در وضعیت فعالیت‌های ورزشی او صورت بگیرد.

در مرحله هفتم که مرحله آخر است، بیمار به کارشناس تغذیه ارجاع داده می‌شود تا رژیم غذایی مناسبی برای بیمار تهیه و ارائه شود. کارشناس تغذیه همچنین توصیه‌های لازم را به بیمار و اطرافیان او ارائه می‌دهد تا بیماران با روش‌های کنترل و پیشگیری بیماری خود آشنا شوند.


کلینیک قلب نگار، حافظ سلامتی شما

کلینیک قلب نگار با داشتن تیم کاملی از متخصصان و فلوشیپ های فوق تخصصی قلب و همچنین تجهیزات پیشرفته قلبی یکی از بهترین مراکز قلب در شهر مشهد است تا برای همه کسانی که نگران سلامت قلب خود و خانواده خود هستند بتوانند در کوتاهترین زمان ممکن و با دسترسی آسان از خدمات آن استفاده کنند
کلینیک قلب نگار مجهز به بخش های متفاوتی از جمله کلینیک تست ورزش ،هولتر نوارقلب و هولترفشارخون ، اکوکاردیوگرافی استرس اکو اکوی سه بعدی ، اسکن هسته ای قلب ، بخش بازتوانی قلب ، کلینیک های تخصصی و فوق تخصصی قلب و عروق ، مشاوره های فوق تخصصی غدد ، ریه ، گوارش و تغذیه و روانشناسی میباشد.

مادر کلینیک قلب نگارضامن سلامتی شما هستیم برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید




در جریان قلب خود باش





ما پزشکیم, ما متخصصیم




آدرس : ایران، خراسان رضوی، مشهد، بلوار وکیل آباد، بین وکیل آباد 47 و 49



شماره تماس: 31688-051



‌کلیه حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به کلینیک قلب نگار می‌باشد