Girl in a jacket

سکته قلبی چیست؟ 💓

سکته قلبی چیست؟ 💓

سکته قلبی چیست؟ 💓

heart-attack-ghalb-negMar-5.jpg

سکته قلبی چیست ؟ بیماری ایسکمیک قلب یا سکته قلبی، شایع ترین شکل بیماری قلبی عروقی اس. سکته قلبی مهم ترین عامل مرگ در کل جهان محسوب می شود. لذا در این مطلب قصد داریم به این پرسش به تفصیل پاسخ دهیم که سکته قلبی چیست؟

بیشترین آمار مرگ در کشور ایران مربوط به بیماری های قلبی عروقی و سکته قلبی است. بیماران دچار سکته قلبی حاد نسبت به سایر افراد، 4 تا 6 برابر بیشتر در معرض خطر مرگ ناگهانی قرار دارند. بیش از نیمی از بیماران سکته قلبی پیش از رسیدن به بیمارستان فوت می کنند.

سکته قلبی حاد که بیشتر از آنژین های صدری در سبب سازی حملات حاد قلبی مسئول دانسته شده است و شایع ترین علت حملات حاد قلبی است، اغلب به دلیل انسداد شریان های کرونری قلب توسط خون لخته شده و یا به دلیل اسپاسم شدید این شریان ها ایجاد می شود.

در دهه های اخیر با وجود بهبود یافتن وضعیت بهداشتی جوامع انسانی در بسیاری از کشورها، بروز بیماری های قلبی عروقی به مهم ترین مشکل سلامتی تبدیل شده است.بدون شک آترواسکلروز شریان های کرونری قلب، شایع ترین علت زمینه ای و سبب ساز سکته قلبی است.

عوامل مختلفی برای پاتولوژی آترواسکلروز عروق معرفی شده اند. از جمله: اختلال در متابولیسم چربی، تغییر غلظت لیپوپروتئین های مختلف کلسترول و لپتین، عوامل ژنتیکی، دیابت، هرپرتونی، سن، جنسیت، چاقی، تنش های روحی، مصرف سیگار، پرفشاری خون و … . در سال های اخیر دخالت داشتن التهاب مزمن در موارد قابل توجهی از سکته های قلبی ثابت شده است.

با توجه به اهمیت بیماری های قلبی عروقی و سکته قلبی، در ادامه به تشریح کامل عوامل و علائم و درمان سکته قلبی خواهیم پرداخت.

همچنین مطالعه کنید : پزشکی هسته ای چیست؟
سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

سکته قلبی

منظور از سکته قلبی یا آنفارکتوس میوکار (Myocardial infarction)، مرگ قسمتی از عضله قلب است. مرگ عضله قلب به دنبال بند آمدن خونرسانی آن قست از قلب ایجاد می گردد. سکته قلبی، یکی از علل عمده مرگ و میر در کشورهای پیشرفته جهان محسوب می شود. با این حال میزان مرگ و میر از اوایل دهه 1980 میلادی تا امروز به مقدار زیادی رو به کاهش گذاشته است. علت این اتفاق، پیشرفت هایی است که در درمان سکته قلبی ایجاد شده است. همچنین افزایش آگاهی های مردم برای پیروی کردن از ی شیوه زندگی سالم نیز از دیگر عوامل کاهش مرگ و میر ناشی از سکته های قلبی در چند دهه اخیر بوده است.

بروز سکته قلبی، به دلیل تفاوت های جغرافیایی، فرهنگی، اجتماعی و رفتاری در بین کشورها، بطور مشخصی متفاوت است. بیشترین میزان علائم سکته قلبی در اروپای شمالی و آمریکا مشاهده شده است. در حالی که در اروپای جنوبی و کشورهای ناحیه مدیترانه، علائم سکته قلبی بسیار کمتر است.

در ایران، یکی از مهم ترین علل مرگ و میر، بیماری های قلبی عروقی و سکته قلبی است. به طوری که علت نیمی از مرگ و میرهای افراد 55 تا 79 سال را سکته قلبی تشکیل می دهد این بیماری، منجر به مرگ و میر، ناتوانی قابل توجه و کاهش بهره وری ی شود. سکته قلبی، در رأس علل هزینه ساز مراقبت های بهداشتی قرار دارد. این عوارض، یکی از معضلات بهداشتی و سلامتی مهم در کشور ما و به ویژه در شهرهای بزرگ هستند. بیشترین میزان سکته قلبی، در میان جمعیت افراد میانسال و بزرگسال مشاهده می شود.

سکته قلبی، بیشتر از آنژین های صدری در سبب سازی حملات حاد قلبی، مسئول دانسته شده است. سکته قلبی بدلیل انسداد شریان های کرونری قلب توسط خون لخته شده یا اسپاسم شدید شریان ها ایجاد می شود. آترواسکلروز شریان های کرونری قلب، شایع ترین علت زمینه ای و سبب ساز سکته قلبی حاد است.

همچنین مطالعه کنید : ضربان قلب نرمال

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

علل ایجاد سکته قلبی

سکته های قلبی، معمولاً به علت بیماری شریان کرونری قلب ایجاد می شوند. در بیماری شریان کرونری، شریان های کرونری که باعث خونرسانی به عضلات قلب می شوند، تنگ و باریک می شوند. اینتنگ شدن معمولاً به دلیل تصلب شرائین است. در بیماری تصلب شرائین، رسوب چربی مانند کلسترول در دیواره داخلی شریان تجمع می یابد. این مواد رسوبی که به آن اصطلاحاً آتروم (Athroma) گفته می شود، سپس با یک لایه فیبروز پوشانده می شود که ممکن است پاره یا سفت شود.

سلول های خونی که به آن ها پلاکت گفته می شود، می توانند به این رسوب چسبیده و باعث ساخته شدن لخته خون شوند. وقتی لخته خون تشکیل می شود، ممکناست باعث انسداد کامل شریان شده و در نتیجه به یک سکته قلبی منجر شود.

اگر در خانواده فردی، سابقه خانوادگی بیماری شریان کرونری وجود داشته باشد، افراد خانواده نیز در خطر ابتلا به این بیماری قرار خواهند داشت. به ویژه اگر چند نفر از اعضای خانواده دچار این بیماری بوده باشند. همچین اگر فردی از افراد خانواده در سنین کمتر از 55 سال دچار سکته قلبی شده باشد، احتمال ابتلای سایر اعضای خانواده به بیماری شریان کرونری و وقوع سکته قلبی برای آن ها زیاد خواهد بود. لذا چنین افرادی باید مراقبت های ویژه جهت جلوگیری از سکته قلبی به عمل آورند.


سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم


همچنین مطالعه کنید : علائم سکته قلبی


علائم سکته قلبی

بسیاری از بیماران، پیش از سکته قلبی، علائمی را مشاهده می کنند. این علائم، به عنوان علائم هشداردهنده محسوب می شوند. توجه به این علائم می تواند از بروز سکته یا حمله حاد قلبی جلوگیری کند. برخی از بیماران سکته قلبی نیز پیش از بروز سکته، هیچ گونه علائمی نداشته اند. اما این افراد کمتر از 25 درصد بیماران سکته قلبی را شامل می شوند. کلینیک تخصصی غیرتهاجمی قلب نگار در ادامه، شما را با علائم سکته قلبی آشنا خواهد کرد.

درد قفسه سینه، از جمله شکایت های رایج در بیماران سکته قلبی محسوب می شود. احساس درد در قفسه سینه، بیشترین میزان مشاهده را در بین مراجعه کنندگان به بیمارستان داشته است. در حقیقت رایج ترین علامت هشداردهنده سکته قلبی، احساس درد در قفسه سینه است.

با توجه به طیف وسیعی از تشخیص افتراقی های گاهاً مخل حیات، تعیین تکلیف و علت یابی مشکل از چالش های مهم پزشکان درگیر با این گونه بیماران به ویژه در بخش اورژانس است. دردهای با منشأ قلب دامنه و طیف بسیار گسترده ای دارند. این دردها می توانند ناشی از یک درد قلبی پایدار تا آنزین ناپایدار باشند. همچنین دردهای قلبی ممکن است سکته قلبی با بالا رفتن قطعه ST یا بدون آن را شامل شوند.

تمام تلاش های بعد از وقوع آنژین صدری با هدف کاهش خطر وقوع نکروز عضلات قلبی انجام می شود. همچنین کاهش پیامدهای ناشی از وقوع نکروز قلبی از جمله سکته قلبی حاد از اعداف اقدامات بعدی است. با این وجود،بیماران دچار سکته قلبی حاد بدون شکایت از درد، تعداد قابل توجهی از مراجعین را تشکیل می دهند. تاخیر در تشخیص علائم سکته قلبی در این افراد، باعث افزایش میزان عوارض شده است.

همچنین مطالعه کنید : پیس میکر چیست؟

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

تحقیقات حاکی از آن است که خصوصیات دموگرافیک نیز بر نحوه بروز علائم سکته قلبی حاد می توانند تأثیرگذار باشند. این خصوصیات دموگرافیک شامل جنس و نژاد و حتی شرایط اجتماعی مانند سطح تحصیلات و میزان درآمد هستند. برنامه ریزی های بهداشتی جهت آمادگی سیستم جهت مدیریت این گونه بیماران به عوامل مختلفی بستگی دارد. این امر بیش از هر چیز، به داشتن آمار و اطلاعات دقیق اپیدمیولوژیک وابسته است.

علائم سکته قلبی معمولاً بطور ناگهانی ظاهر می شوند. از جمله علائم سکته قلبی که در میان بیماران بسیار رایج بود و بارها مشاهده شده است، موارد زیر هستند.

  • بروز درد شدید در وسط قفسه سینه. این در در ناحیه قفسه سینه ممکن است به نواحی اطراف سینه نیز سرایت کند. ممکن است این درد به طرف گردن و به دست ها نیز انتشار پیدا کند. به ویژه احساس درد در ناحیه دست چپ بسیار متداول است.
  • یکی دیگر از علائم سکته قلبی، رنگ پریدگی است. معمولاً پیش از بروز حمله قلبی، بیمار دچار ضعف شده و در چهره او رنگ پریدگی کاملاً مشهود است. دلیل این رنگ پریدگی، عدم خونرسانی کافی و سالم قلب است.
  • عرق ریزی شدید از دیگر علائم سکته قلبی است. بیمار پیش از سکته قلبی، غالباً دچار احساس شدید گرما و عرق ریزی غیر طبیعی می شوند. دلیل این عرق ریزی، تأثیر عدم خونرسانی کافی قلب بر تنفس بیمار است.

«متخصص قلب مشهددکتر قلب مشهد»

  • یکی از مهم ترین و متداول ترین علائم سکته قلبی، تنگی نفس است. غالباً افراد پیش از حمله قلبی، در تنفس دچار مشکل می شوند. در این حالت، معمولاً نفس ها کوتاه و بسیار سنگین می شوند. همچنین تعداد نفس های فرد بسیار کاهش می یابد. این اتفاق، همانطور که گفته شد خود اثرات دیگری نیز بر بیمار خواهد گذاشت. ازجمله این اثرات، احساس گرمای شدید و عرق ریزی غیر عادی است.
  • احساس حالت تهوع شدید از دیگر علائم سکته قلبی در بیماران است. این حالت تهوع گاهی ممکن است به استفراغ نیز منجر شود. حالت تهوع به عنوان یکی از علائم معمولاً در کنار برخی علائم دیگر مشاهده می شود. لذا بروز حالت تهوع به تنهایی نباید افراد را دچار نگرانی شدید کند. در صورت بروز حالت تهوع، فرد باید سایر علائم خود را سریعاً بررسی کند.
  • از دیگر علائم سکته قلبی که در برخی افراد ظاهر می شود، اضطراب و بی قراری است. گاهی اوقاتافراد پیش از وقوع یک سکته قلبی، دچار بی قراری اضطراب شدید می شوند که گاهی منجر تعرق شدد فرد نیز می گردد. این علامت، غالباً در کنار علائم دیگری نظیر درد قفسه سینه مشاهده می شود.

اگر فردی به علائم فوق دچار شده است، باید همیشه فرض را بر این بگذارد که یک سکته قلبی برای وی رخ داده است. لذا باید سریعاً خود را به بیمارستان برساند. هیچ گاه در خبر کردن اورژانس و آمبولانس نباید تأخیر ایجاد شود و فرد نباید منتظر علائم بعدی و بیشتر بماند. یک آمبولانس مجهز، مناسب ترین وسیله برای انتقال بیمار به بیمارستان خواهد بود. زیرا نجات بیمار پس از سکته قلبی ممکن است در همان آمبولانس آغاز شود.

هنگامی که بیمار در انتظار اورژانس است، در صورت امکان باید نصف یک قرص آسپرین را بجود. آسپرین باعث کاهش چسبندگی خون بیمار می شود. در نتیجه از بروز لخته های خون بیشتر در قلب بیمار جلوگیری می ند.

گاهی اوقات سکته های قلبی ممکناست علائم متفاوتی از خود نشان دهند. اگر فردی دچار درد سینه آنژین قلبی باشد، ممکن است درد او بدتر شده و غیر از ایجاد درد هنگام فعالیت، در زمان استراحت نیز درد بروز می کند. یک حمله آنژین که به درمان های معمولی پاسخ نمی دهد و یا درد آن بیش از ده دقیقه طول کشیده است، ممکن است به علت سکته قلبی ایجاد شده باشد و نیاز به رفتن فوری به بیمارستان دارد.

از هر پنج نفری که دچار سکته قلبی می شوند، یک نفر آن ها دچار درد سینه نمی شود. با این حال ممکن است علائم دیگری مانند تنگی نفس، از حال رفتن، عرق ریزی و رنگ پریدگی وجود داشته باشد. چنین الگوییی از علائم را اصطلاحاً سکته قلبی ساکت (Silent infarction) می نامند. این نوع از سکته قلبی معمولاً در افراد سالخورده و در بیماران دچار مرض قند (دیابت) بیشتر دیده می شود.

راه های فوری برای جلوگیری از سکته قلبی چیست؟


سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

همچنین مطالعه کنید : پزشکی هسته ای چیست؟


عوارض سکته قلبی

  • طی چند ساعت و چند روز اولیه پس از سکته قلبی، باید علائم سکته قلبی دائماً کنترل شود. خطرات عمده عبارتند از بروز بی نظمی در ضربان قلب یا بروز ایست قلبی. بروز بی نظمی در ضربان قلب در چند روز اولیه، ممکن است تهدیدکننده حیات فرد باشد.بر اساس شدت و محل صدمه دیدن عضله قلب، مشکلات دیگری نیز ممکن است بروز نماید.
  • برای مثال، طی هفته ها یا ماه های پس از سکته قلبی ممکن است عمل تلمبه کردن قلب ضعیف باشد. این ضعف، ممکن است تا اندازه ای باشد که باعث بروز نارسایی قلبی شود.سکته های قلبی عوارض دیگری نیز می توانند به همراه داشته باشند که کمتر شایع هستند آسیب دیدندریچه های قلب و التهاب غشاء پوشاننده قلب که به آن پریکاردیت گفته می شود، از آن جمله هستند. هر دوی این مشکلات، می تواند باعث بروز نارسایی قلبی گردد.
همچنین مطالعه کنید : باتری قلب چیست؟
سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

نحوه تشخیص سکته های قلبی

در بسیاری از موارد، تشخیص سکته های قلبی، بسیار ساده است. یک نوار قلب، اغلب تغییراتی را نشان می دهد که تأییدکننده بروز یک سکته قلبی است. با استفاده از نوار قلب می توان بهمید که کدام قسمت از عضله قلب صدمه دیده است.

  • همچنین میزان صدمه ای به عضله قلب وارد شده نیز مشخص می گردد. نوار قلب نشان می دهد که آیا ضربان های قلب طبیعی هستند یا دچار بی نظمی شده اند.برای تأیید تشخیص سکته های قلبی، آرمایش های خون متعددی انجام می شود. در این آزمایش ها، یک ماده شیمیایی که پس از سکته قلبی، از عضلات صدمه دیده قلب وارد خون می شود، اندازه گیری می شود.یکی دیگر از راه های تشخیص سکته قلبی، انجام تست ورزش است.
  • در این تست، فشار خون و نوار قلب در حالی گرفته می شوند که فرد روی تردمیل حرکت می کند. ممکن است فرد بیمار، بجای تردمیل از دوچرخه ثابت نیز استفاده کند. سپس پاسخ فشار خون و نوار قلب توسط پزشک متخصص قلب بررسی و تفسیر می شود.راه دیگری برای تشخیص سکته قلبی یا بیماری قلبی، انجام اسکن قلب است.
  • به وسیله اسکن قلب، می توان از کاهش خونرسانی به عضله قلب  آگاهی یافت. در اسکن قلب، ماده ای تحت عنوان رادیو ایزوتوپ به خون تزریق می شود. سپس در دو روز متوالی از قلب فرد بیمار عکس گرفته می شود. نتایج این اقدام نیز باید توسط پزشک متخصص بررسی گردد.یک راه دیگر برای تشخیص سکته یا بیماری قلبی، انجام اکوی قلب است.
  • اکوکاردیوگرافی،ساختمان قلب و عملکرد آن را نشان می دهد. هرچند ممکن است گرفتگی عروق در این روش بطور دقیق قابل مشاهده نباشد.بهترین روش برای تشخیص گرفتگی عروق قلب، آنژیوگرافی است. در آنژیوگرافی نحل و نوع دقیق گرفتگی عروق قلب و نیز میزان آن مشخص می شود.
همچنین مطالعه کنید : اکو تخصصی قلب چیست؟

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

  • چگونگی وقوع سکته قلبی

  • سکته های قلبی، معمولاً به علت بیماری شریان کرونری ایجاد می شوند. در بیماری شریان کرونری، شریان های کرونری که باعث خونرسانی به عضلات قلب می شوند، تنگ و باریک می گردند. این تنگ شدن معمولاً به دلیل تصلب شرائین است. در بیماری تصلب شرائین، رسوب چربی مثل کلسترول در دیواره داخلی شریان تجمع می یابد. به این مواد رسوبی، اصطلاحاً آتروم گفته می شود.
  • آتروم با یک لایه فیبروز پوشانده می شود که ممکن است پاره شده و یا سفت گردد. سلول های خونی یا همان پلاکت ها، می توانند به این رسوب چسبیده و باعث لخته شدن خون شوند. وقتی لخته خون تشکیل می شود، ممکن است باعث انسداد کامل شریان و در نتیجه بروز سکته قلبی گردد.افرادی که سابقه خانوادگی بیماری شریان کرونری دارند نیز در خطر سکته قلبی هستند. به ویژه اگر افراد خانواده در سنین کمتر از 55 سال دچار سکته قلبی شده باشند.
  • بنابراین این افراد باید با دقت بیشتری علائم سکته قلبی را در خود رصد کنند. شناخت علائم سکته قلبی برای این افراد یک ضرورت حیاتی محسوب می شود.

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

همچنین مطالعه کنید : اکوی پیشرفته قلب چیست؟


عوامل فیزیکی بروز سکته قلبی

سکته قلبی بدلیل انسداد شریان های کرونری قلب توسط خون لخته شده یا اسپاسم شدید شریان ها ایجاد می شود. آترواسکلروز شریان های کرونری قلب، شایع ترین علت زمینه ای و سبب ساز سکته قلبی حاد است. عوامل مختلفب برای پاتولوژی آترواسکلروز عروق معرفی شده اند. عواملی نظیر اختلال متابولیسم چربی، تغییر غلظت لیپوپروتئین های مختلف کلسترول و لپتین، عوامل ژنتیکی، دیابت، هیپرتونی، سن، جنس، چاقی، تنش های روحی، مصرف سیگار و پرفشاری خون.

در سال های اخیر، دخالت داشتن التهاب مزمن در موارد قابل توجهی از سکته های قلبی ثابت شده است. دخالت عفونت های مزمن نیز در ایجاد آترواسکلروز در چند سال اخیر مشاهده شده است.

میزان سکته قلبی بر اساس عوامل مختلفی نظیر خطر، سن، جنس و نژاد در سطوح فردی متفاوت است. همچنین عواملی نظیر کشورها، مناطق جغرافیایی و طبقات اجتماعی در سطوح جمعیتی نیز بر میزان سکته قلبی اثرگذار هستند. میزان مرگ و میر ناشی از سکته قلبی، در کشرهای توسعه یافته در حال کاهش است. با این حال شواهدی وجود دارد که این آمار در ایران روبه افزایش است. به طوری که در سال های اخیر میزان مرگ و میر بر اثر سکته قلبی بین 20 تا 45 درصد افزایش داشته است.

همچنین مطالعه کنید : درد قفسه سینه هنگام خواب

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

عوامل خطر در سکته قلبی

به نظر می رسد تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی منجر به پیشرفت شیوع عوامل خطر سکته قلبی شده است. این مسأله در ایران بسیار تأثیرگذار بوده است. همچنین تغییرات سبک زندگی در جوامع توسعه یافته نیز تأثیر بسزایی در رشد عوامل خطر سکته قلبی داشته است. تغییراتی که در سبک زندگی ایجاد شده است را می توان در موارد متعددی برشمرد. مواردی مانند مصرف زیاد غذاهای فرآوری شده و غنی از چربی های اشباع شده،  سطح پایین فعالیت فیزیکی همراه با افزایش شیوع چاقی و دیابت نوع دو و …. .

شیوع بالای سندروم متابولیک و عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی در ایران از عوامل مهم سکته قلبی هستند. از این عوامل خطر می توان به پرفشاری خون، کلسترول تام بالا، پایین بودن کلسترول با دانسیته بالا (HDL) و بالا بودن نسبت دور کمر به هیپ را نام برد.

عوامل خطر مستقل سکته قلبی شامل تاریخچه فامیلی ابتلای زودرس، عوامل ژنتیکی، مصرف سیگار، دیابت، فشار خون و بالا بودن چربی خون، سبک زندگی بی تحرک، افزایش سن، جنس و چاقی هستند. نه عامل خطر شامل سیگار کشیدن، سطوح غیرطبیعی لیپید خون، پرفشاری خون، دیابت، چاقی شکمی، فقدان یا کمبود فعالیت فیزیکی، مصرف کم میوه جات و سبزیجات در طول روز، مصرف زیاد الکل و شاخص های روانی اجتماعی، عامل بیش از 90 درصد سکته های قلبی محسوب می شوند. این عوامل و علائم سکته قلبی به آسانی و راحتی قابل اندازه گیری هستند.

کمک کردن عوامل خطر فوق، باعث کاهش میزان بیماری های قلبی عروقی می شود. در نتیجه با کاهش این علائم و عوامل، می توان احتمال بروز سکته قلبی را کاهش داد.

همچنین مطالعه کنید : معرفی قرص لوزارتان

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم


ویژگی های بیماری های قلبی عروقی

  • همانطور که گفته شد، بیماری های قلبی عروقی، از مهمترین عوامل زمینه ساز سکته قلبی هستند. بیماری های قلبی عروقی اپیدمی زمان ما محسوب می شوند و مهم ترین بیماری در جهان هستند. این بیماری مزمن تأثیر زیادی بر کیفیت زندگی بیماران دارد. شایعترین بیماری های قلبی و عروقی، آ«ژین صدری و فشار خون بالا هستند.در ایران معمولاً سطح فعالیت فیزیکی در زنان کمتر از مردان است.
  • لذا افزایش وزن و چاقی در زنان شایع تر است. لذا عوامل خطر بیشتری برای سکته قلبی در زنان وجود دارد. بر اساس آمار موجود نیز متغیر جنسیت بر میزان ابتلا و مرگ و میر بر اثر سکته قلبی تأثیرگذار است. شیوع بالای بیماری های کرونر قلب در زنان ایرانی ممکن است دلیل دیگری نیز داشته باشد. شیوع بالای سندروم متابولیک در زنان در مقایسه با مردان می تواند یکی از عوامل باشد.
  • در زنان ایرانی، توده بدنی و قطر دور کمر و نسبت دور کمر به هیپ، سطح بالای تری گلیسرید و سطح پایین HDL کلسترول بسیار زیاد مشاهده می شود. این عوامل از عوامل زمینه ساز سکته قلبی در زنان ایرانی محسوب می شوند. عوامل روانی اجتماعی زیادی نیز به عنوان عوامل بروز بیماری های کرونر قلبی به وژه در زنان عنوان می شوند. عواملی نظیر خصومت، افسردگی، پایین بودن حمایت اجتماعی، ایزولاسیون اجتماعی،عدم ثبات و امنیت شغلی و عدم توانمندی.

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم



بررسی آماری عوامل بروز سکته قلبی

بر اساس آمار و ارقام، حدود 12 درصد از افرادی که دچار سکته قلبی شده اند، سابقه بیماری قبلی ندارند. حدود 28 درصد از این افراد سابقه ابتلا به بیماری دیابت دارند. قریب به 35 درصد افراد، سابقه مصرف سیگار دارند. در 30 درصد موارد سکته های قلبی، پدر و مادر فرد ازدواج فامیلی داشته اند.50 درصد از افرادی که سکته قلبی داشته اند، سابقه فشار خون بالا دارند. همچین حدود 25 درصد از این افراد دارای سابقه چربی خون بالا هستند.بنابراین مشاهده می شود که آمار فوق بهعنوان عوامل زمینه ساز سکته های قلبی، کاملاً معنادار هستن. همچنین فشار خون و مصف سیگار از مهمترین عوامل خطر برای بروز سکته های قلبی محسوب می شوند.

همچنین مطالعه کنید : استنت قلب چیست ؟

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم


چگونگی درمان سکته قلبی

اهداف فوری درمان سکته های قلبی عبارتند از تسکین درد و بازگرداندن مجدد خونرسانی به عضلات قلب. هدف از این اقدامات، کاهش میزان صدمات وارده به قلب و پیشگیری از بروز عوارض جانب بیشتر است. با بستری فوری بیمار در سی سی یو یا آی سی یو، می توان به این اهداف دست یافت. چرا که در سیسی یو و آی سی یو، ضربان قلب و علائم حیاتی بیمار، بطور مرتب کنترل می شود.

اگر بیمار در قفسه سینه دچار درد شدید باشد، ممکن است یک مسکن قوی مانند مورفین به بیمار تزریق شود. طی شش ساعت اول پس از بروز سکته قلبی، ممکن است یک داروی ترومبولیتیک به بیمار تزریق شود. این دارو به حل شدن لخته خونی که باعث انسداد شریان کرونری شده است، کمک می کند. راه دیگر آن است که بیمار سریعاً تحت آنژیوپلاستی کرونری قرار بگیرد.

از طریق آنژیوپلاستی کرونری،شریان کرونری که باریک شده است، گشاد می گردد.اگر بتوان در شش ساعت ابتدایی، خونرسانی به عضله قلب را برقرار نمود، احتمال بهبودی کامل بسیار زیاد خواهد بود. هنگامی که بیمار در بخش سی سی یو بستری می شود، ضربان قلب او زیر نظر قرار دارد. اگر بی نظمی در ضربان قلب ایجاد شود یا علائم نارسایی قلب پدیدار شود، درمان های خاص انجام می شود.

اگر بهبودی بیمار به خوبی پیش رود، پس از 24 تا 48 ساعت بیمار می تواند از تخت بلند شود. پس از آن بیمار می تواند به زودی یک برنامه بازتوانی را اجرا نماید. بنابراین به تدریج مدت بیشتری را خارج از تخت می گذراند.به محض اینکه از سکته قلبی بهبود حاصل گردید، وضعیت شریان های کرونری و عضلات قلب بیمار ارزیابی می شود. از آزمایش هایی مانند اکوکاردیوگرافی و تست ورزش برای تصمیم گیری درمان های بعدی استفاده می شود.

برای مثال، اگر عمل تلمبه قلب مختل شده باشد، ممکن است یک داروی ادرارآور یا یک داروی مهارکننده تجویز شود.اگر یک شریان کرونری مسدود شده باشد، ممکن است نیاز به جراحی بای پس در مرحله بعدی وجود داشته باشد. اگر ضربان قلب بطور پیوسته دچار نامنظمی شده باشد، ممکن است نیاز به یک ضربان ساز داشته باشد. این ضربان ساز باید در سینه بیمار کار گذاشته شود.

همچنین مطالعه کنید : درمان قطعی فشار خون بالا

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

برخی داروها مانند داروهای بتابلوکر یا آسپرین به مدت طولانی باید مصرف شوند. هدف از مصرف این داروها کاهش احتمال وقوع یک سکته قلبی دیگر است. همچنین رژیم غذایی خاصی نیز غالباً به بیمار توصیه می شود. بیمار باید از یک رژیم غذایی کم چربی استفاده کند. همچنین معمولاً داروهای پایین آورنده چربی نیز برای بیمار تجویز می شود تا کلسترول خون وی کاهش یابد.

حتی اگر میزان کلسترول خون، طبیعی باشد، این داروها تجویز می شوند. زیرا تحقیقات نشان داده است، مصر این داروها دارای منافع زیادی است.توجه به توصیه های پزشک در مورد از سرگیری فعالیت دوباره، از اهمیت زیادی برخوردار است. طبیعی است که این افراد از سلامتی خود احساس نگرانی می کنند. بسیاری از بیماران نیز پس از سکته قلبی، دچار افسردگی می شوند. باید از ناتوان شدن بر اثر ترسی که از وقوع یک سکته قلبی دیگر ممکن است ایجاد شود، جلوگیری شود.

بسیاری از بیمارتان ها دارای برنامه های بازتوانی پس از ترخیص بیمار هستند. به این وسیله، به بیمار کمک می کنند تا اعتماد به نفس خود را بازیابد و به زندگی عادی بازگردد.افراد معمولاً پس از 8 تا 12 هفته بعد از سکته قلبی، می توانند به محل کار خود بازگردند. اگر کار فرد بیمار، دفتری باشد، می توان زودتر از این مدت هم به کار بازگشت. در ابتدا لازم است که فردبیمار، کمتر از ساعات عادی کار کند. همچنین بیمار باید از شرایط و وضعیت های استرس زا دوری کند.پس از چهار هفته از سکته قلبی، بیمار می تواند مجددا به رانندگی بپردازد. همچنین می تواند پس از چهار هفته، مقاربت جنسی داشته باشد.


سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

  • یکی از اقدامات درمانی مهم در بیماران مبتلا به سکته قلبی، استفاده از داروهای حل کننده لخته است. این داروها با حل کردن لخته، باعث باز شدن شریان کرونر مسدود شده و برقراری مجدد جریان خون می شوند.
  • مهمترین عامل در افزایش تأثیر این داروها، فاصله زمانی بین شروع علائم تا تجویز آنها است. لذا تاخیر در شروع درمان منجر به کاهش اثرات مفید درمانی این داروها می شود. در نتیجه در پیش آگهی بیمار نقش بسیار مهمی خواهد داشت.درمان با داروهای ترومبولیتیک بطور قطع موجب کاهش مرگ و میر ناشی از سکته قلبی حاد می شود. درمان با این داروها، ارتباط مستقیم با زماندارد.
  • بیمارانی که طی شش ساعت پس از شروع علائم سکته قلبی مراجعه می کنند،بهره آشکاری از این درمان می برند. در حالی که بعد از 12 ساعت از علائم سکته قلبی،تقریباً هیچ فایده ای در درمان ترومبولیتیک حاصل نمی شود. تحقیقات نشان داده است که اگر درمان ترومبولیتیک به فاصله 1 تا 2 ساعت از شروع علائم سکته قلبی، تجویز شود، بیشترین میزان کاهش مرگ و میر را خواهد داشت.
  • این مسأله نشان از اهمیت شناخت دقیق علائم سکته قلبی توسط افراد دارد. چرا که با شناخت علائم سکته قلبی، می توان درمان سریع و به هنگام را آغاز کرد. از این طریق می توان از عوارض سنگین سکته قلبی که ممکن است منجر به مرگ نیز شود، جلوگیری کرد. بنابراین با شناخت و آگاهی کامل از سکته قلبی، راه های درمان و عوارض آن می توان به اهمیت آگاهی از علائم سکته قلبی آگاه شد.
همچنین مطالعه کنید : باتری قلب چیست؟

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم


درمان سکته قلبی به روش غیرتهاجمی

یکی از روش های مدرن درمان سکته قلب، روش درمان غیرتهاجمی است. در این روش، سکته قلبی در مراکز فوق تخصصی و بدون اعمال جراحی انجام می شود.درمانگاه تخصصی غیرتهاجمی قلب و عروق، مرکزی است که هدف آن شناسایی، درمان و پیگیری بیماران قلبی عروقی است. این مراکز از روش های نوین غیرتهاجمی در درمان سکته قلبی استفاده می کنند. درمان غیرتهاجمی در این مراکز، ه دو طریق سرپایی و بستری به مدت معمولاً کمتر از 24 ساعت انجام می شود.در این مراکز، مجموعه ای هماهنگ از متخصصان قلب و عروق و سایر رشته های تخصصی فعالیت می کنند. این افراد بیماران را به صورت انفرادی یا مشترک ویزیت می کنند. در این مراکز برای درمان بیماران قلبی و سکته های قلب، برنامه درمانی ویژه و خاصی تجویز می شود.خدماتی که در این مراکز درمانی ارائه می شود به شرح زیر است.

    • انجام معاینات بالینی و درمان دارویی فیزیکی بیماران
    • انجام Ekg
    • استرس اکو
    • اصلاح ریسک فاکتورها از جمله کنترل چربی اصلاح تغذیه و …
    • بررسی و آنالیز پیس میکر یا ضربان ساز
    • بازتوانی بیماران قلب و عروق
    • انجام خدمات مشاوره ای انفرادی یا جمعی برای بیماران مرکز با استفاده از متخصصان رشته های ذی ربط
    • در صورت بخش پزشکی هسته ای، رادیولوژی، فیزیوتراپی و توان بخشی بیماران نیز انجام می شود.
همچنین مطالعه کنید : اکو مری چیست؟

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

  • کلینیک تخصصی غیرتهاجمی قلب نگار، درمان بیماری های قلبی را به نوین توین شکل انجام می دهد. این کلینیک با بهرهمندی از متخصصان رشته های مختلف، بهترین مشاوره ها و خدمات درمانی را به بیماران ارائه می کند کلینیک غیرتهاجمی قلب نگار، مجهز به مدرن ترین دستگاه ها و بخش پزشکی هسته ای است.
  • با استفاده از این تکنولوژی غیرتهاجمی، درمان بیماری های قلبی و سکته قلبی، در این مرکز، در کوتاه ترین زمان ممکن و با کمترین میزان عوارض انجام می شود. در این مرکز برای درمان بیماری ها و سکته قلبی از اعمال جراحی استفاده نمی شود. بلکه با استفاده از روش های کاملاً نوین غیرتهاجمی، درمان بیماران صورت می گیرد. لذا عوارض درمان در این کلینیک بسیار کم و نادر است.
  • شرایط بیماران پس از وقوع سکته قلبی اگر پیش از سکته فعلی، بیمار سکته دیگری نداشته باشد، معمولاً فرایند درمان وی به سرعت انجام می شود. در این گونه موارد، غالباً پس از درمان نیز هیچ گونه عوارضی همراه بیمار نخواهد بود. پس از دو هفته از وقوع سکته قلبی، احتمال وقوع یک سکته قلبی دیگر، به شدت کاهش می یابد. در این صورت بیمار شانس زیادی خواهد داشت که حداقل ده سال دیگر بدون عارضه زندگی کند.
  • اگر بیمار، سیگار کشیدن را ترک کرده، تمرینات منظم ورزشی داشته و از یک رژیم غذایی سالم پیروی کند، خطری او را تهدید نخواهد کرد.اگر بیمار، قبلاً سابقه سکته قلبی دیگری داشته باشد، عاقبت بیماری وی بستگی به میزان آسیب عضله قلب دارد.  میزان عوارض جانبی سکته نیز در این گونه موارد حائز اهمیت است. بسیاری از افرادی که تحت عمل جراحی یا آنژیوپلاستی قرار می گیرند، حداقل ده سال به زندگی ادامه می دهند.
همچنین مطالعه کنید : اکو تخصصی قلب چیست؟

سکته قلبی علائم سکته قلبی در جوانان علائم سکته قلبی خاموش حمله قلبی چگونه رخ میدهد جلوگیری از سکته قلبی فوری کمک های اولیه در سکته قلبی عوارض سکته قلبی رد كردن سكته قلبي هنگام سکته قلبی چه کنیم

همچنین مطالعه کنید : اسکن هسته ای قلب چیست؟


دکتر احسان جمشیدیان پزشک متخصص قلب در مشهد، پزشک متخصص قلب در مشهد، بهترین پزشک متخصص قلب در مشهد، کلینیک تخصصی قلب نگار مشهد

متخصص قلب و عروق

دکتر احسان جمشیدیان


مشاهده رزومه

بهترین دکتر قلب مشهد، دکتر قلب مشهد، دکتر افسانه محمدی دکتر قلب مشهد

متخصص قلب و عروق / فلوشیپ فوق تخصصی اینترونشنال کاردیولوژی

دکتر افسانه محمدی


مشاهده رزومه

دکتر اسماعیل زاده صبور پزشک متخصص قلب در مشهد، پزشک متخصص قلب در مشهد، بهترین پزشک متخصص قلب در مشهد، کلینیک تخصصی قلب نگار مشهد

متخصص قلب و عروق

دکتر اسماعیل زاده صبور


مشاهده رزومه

سکته قلبی چیست ؟

سکته قلبی چیست ؟ بیماری ایسکمیک قلب یا سکته قلبی، شایع ترین شکل بیماری قلبی عروقی اس. سکته قلبی مهم ترین عامل مرگ در کل جهان محسوب می شود. لذا در این مطلب قصد داریم به این پرسش به تفصیل پاسخ دهیم که سکته قلبی چیست؟

علل ایجاد سکته قلبی

سکته های قلبی، معمولاً به علت بیماری شریان کرونری قلب ایجاد می شوند. در بیماری شریان کرونری، شریان های کرونری که باعث خونرسانی به عضلات قلب می شوند، تنگ و باریک می شوند. اینتنگ شدن معمولاً به دلیل تصلب شرائین است. در بیماری تصلب شرائین، رسوب چربی مانند کلسترول در دیواره داخلی شریان تجمع می یابد. این مواد رسوبی که به آن اصطلاحاً آتروم (Athroma) گفته می شود، سپس با یک لایه فیبروز پوشانده می شود که ممکن است پاره یا سفت شود.

علائم سکته قلبی

بسیاری از بیماران، پیش از سکته قلبی، علائمی را مشاهده می کنند. این علائم، به عنوان علائم هشداردهنده محسوب می شوند. توجه به این علائم می تواند از بروز سکته یا حمله حاد قلبی جلوگیری کند. برخی از بیماران سکته قلبی نیز پیش از بروز سکته، هیچ گونه علائمی نداشته اند. اما این افراد کمتر از 25 درصد بیماران سکته قلبی را شامل می شوند. کلینیک تخصصی غیرتهاجمی قلب نگار در ادامه، شما را با علائم سکته قلبی آشنا خواهد کرد.



پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *




در جریان قلب خود باش





ما پزشکیم, ما متخصصیم




آدرس : ایران، خراسان رضوی، مشهد، بلوار وکیل آباد، بین وکیل آباد 47 و 49



شماره تماس: 31688-051



‌کلیه حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به کلینیک قلب نگار می‌باشد