بیماریهای قلب مختص به افراد بالغ و بزرگسال نیست. انسان در هر سنی که باشد ممکن است دچار بیماریهای قلبی و عروقی شود.
مشکلات و بیماریهای قلبی برای نوزادانی که به صورت مادرزادی دچار این مشکلات میشوند یا کودکانی که در سنین کودکی به این امراض مبتلا میشوند میتواند بسیار دردناک و ناراحتکننده باشد.
مشکلاتی که ممکن است به علت بیماری یا سندرمهای ژنتیکی به وجود بیایند. با این حال اما با پیشرفت دانش بشر در حوزه پزشکی و تکنولوژی، به راحتی میتوان بسیاری از کودکانی را که دچار مشکلات قلبی هستند، درمان کرد تا آنها نیز بتوانند با آرامش به زندگی خود ادامه دهند.
برخی از کودکانی که دچار مشکلات قلبی میشوند، ممکن است علائمی از خود نشان دهند. گاهی علائم به آرامی خود را نشان میدهند و این موضوع ممکن است باعث شود که تشخیص بیماری قلبی کودکان به تاخیر بیافتد.
مثلا یکی از علائم مشکلات قلبی در کودکان، احساس خستگی است. کودکی که با گذر زمان خسته و خستهتر میشود، احتمالا دچار مشکلات قلبی است که باید برای چکاپ او را به پزشک نشان داد. بسیاری از کودک نوپایی که دچار تنگی نفس و خستگی میشوند و نمیتوانند همپای همسنو سالان خود بازی کنند، احتمالا دچار مشکلات قلی هستند.
متاسفانه از آنجایی که کودک شما نمیتواند به خوبی احساسات و شرایط بدنی خود را توصیف کنند، ممکن است شما نتوانید خیلی زود متوجه بیماریهای احتمالی قلبی او شوید. اما گاهی هم ممکن است که علائم بیماری به ناگاه خود را نشان بدهند. مثل یک تغییر ناگهانی و بینظمی در ضربان قلب که میتواند نشاندهنده مشکلات قلبی در کودکان باشد.
در نوزادان نیز، یکی از مهمترین علائمی که میتوان متوجه بیماریهای قلبی شد، عدم رشد مناسب است. نوزادی که به خوبی رشد نمیکند به احتمال زیاد به معنای نارسایی احتقانی قلب و گردش خون نامناسب بدن اوست.
علاوه بر عدم رشد مناسب، کاهش وزن نوزادان نیز میتواند نشانهای از بیماریهای قلبی باشد. چراکه وجود چنین مشکلاتی باعث میشود که نوزاد انرژی بیشتری را بسوزاند و وزنش کم شود.
از دیگر علائم مشکلات قلبی کودکان میتوان به تعریق نوزاد در هنگام شیر خوردن اشاره کرد. البته این موضوع شاید در همه نوزادان دارای مشکلات قلبی دیده نشود.
علاوه بر این موضوع، برخی از کودکان حتی ممکن است متوجه تغییرات داخل بدن خود نشوند و حتی نفهمند که قلبشان به خوبی و به صورت منظم کار نمیکند. برخلاف افراد بزرگسال که مشکلات قلبی میتواند با درد قفسه سینه همراه باشد، در کودکان به ندرت مشکلات قلبی باعث ایجاد درد در قفسه سینه میشود.
با این حال، اگر سابقه بیماری قلبی در خانواده و خصوصا در پدر و مادر کودک وجود دارد، بهتر است کودک برای چکاپ پیش پزشک برده شود.
بیماری قلبی مادرزادی همانطور که از نامش پیداست، مشکلاتی قلبی است که کودک با آنها متولد میشود. به عنوان مثال در بریتانیا، از میان هر 1000 کودکی که متولد میشوند، 8 کودک دچار بیماری قلبی مادرزادی یا CHD هستند.
مشکلات مادرزادی قلبی میتواند متنوع باشد. برخی از شایعترین این مشکلات عبارتند از اختلالات دریچه قلب مانند تنگ شدن دریچه ائورت، که جریان خون را محدود می کند؛ سندرم قلب چپ هیپوپلاستی، جایی که سمت چپ قلب، توسعه نیافته است و اختلالات شامل سوراخهای قلب مثل نقص سپتوم بطنی، نقص سپتوم دهلیزی.
باید بدانید که ممکن است بیماریها و نقصهای قلبی کودکان در حال حاضر مشکل خاصی برای آنها ایجاد نکند اما این بیماریها میتواند در آینده سلامت فرزند شما را به خطر بیاندازد. بنابراین بهتر است هرچه زودتر برای تشخیص نوع بیماری و درمان آن اقدام کنید.
معمولا بسیاری از این مشکلات با جراحی یا تجویز داروها و در موارد بسیار حاد با پیوند قلب، برطرف میشود. این در حالی است که در برخی از موارد هم درمان به شکل قطعی و سریع اتفاق نمیافتد و مستلزم گذر زمان و درمان در مدت زمان طولانی است.
شاید نام روماتیسم قلبی را شنیده باشید. این بیماری، هم سراغ بزرگسالان میآید و هم سراغ کودکان. باید بدانید که روماتیسم قلبی یکی از عوارض جانبی تب روماتیسم است که در این بیماری، دریچههای قلب فرد آسیب میبینند. تب روماتیسم یک بیماری التهابی است که با گلودرد آغاز میشود و به اندامهای دیگر مثل قلب هم آسیب میرساند.
علائم این بیماری میتواند با گذشت زمان تغییر کند. تب روماتیسم معمولا چند هفته به طول میانجامد و سپس با علائمی نظیر درد قفسه سینه، تپش قلب، تنگی نفس، خستگی بیش از حد، تورم مچ دست و پا و احساس سنگینی در قفسه سینه رخ میدهد.
تب روماتیسم در کودکان 5 تا 15 ساله میتواند رخ دهد، خصوصا در مواردی که کودک شما دچار گلودرد میشود. علائم تب روماتیسمی در کودکان، علاوه بر علائمی که در بالا گفته شد، میتواند با خارش، درد مفاصل، برآمدگیهای کوچک و سفت در زیر پوست، درد شکم، خون آمدن بینی و تب نیز همراه باشد.
اگر کودک شما چنین علائمی از خود نشان میدهد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا معاینه بدنی او انجام شود. برای تشخیص این بیماری از الکتروکاردیوگرافی و آزمایش خون استفاده میشود.
بهتر است بدانید که برخی از مشکلات قلبی در کودکان با عوامل دیگری می تواند تشدید شود یا حتی به وجود بیاید کودکان کم تحرک و چاق دارای ریسک بیشتر ابتلا به دیابت و فشارخون بالا هستند برخی از این کودکان را می توان با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی و انجام فعالیت های فیزیکی و ورزشی درمان کرد
کلینیک قلب نگار با داشتن تیم کاملی از متخصصان و فلوشیپ های فوق تخصصی قلب و همچنین تجهیزات پیشرفته قلبی یکی از بهترین مراکز قلب در شهر مشهد است تا برای همه کسانی که نگران سلامت قلب خود و خانواده خود هستند بتوانند در کوتاهترین زمان ممکن و با دسترسی آسان از خدمات آن استفاده کنند.
کلینیک قلب نگار مجهز به بخش های متفاوتی از جمله کلینیک تست ورزش ،هولتر نوارقلب و هولترفشارخون ، اکوکاردیوگرافی استرس اکو اکوی سه بعدی ، اسکن هسته ای قلب ، بخش بازتوانی قلب ، کلینیک های تخصصی و فوق تخصصی قلب و عروق ، مشاوره های فوق تخصصی غدد ، ریه ، گوارش و تغذیه و روانشناسی میباشد.
مادر کلینیک قلب نگارضامن سلامتی شما هستیم برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
آدرس : ایران، خراسان رضوی، مشهد، بلوار وکیل آباد، بین وکیل آباد 47 و 49
شماره تماس: 31688-051