آنژیوگرافی قلب
بسیاری از افرادی که دچار بیماری ها و نارسایی های قلبی هستند، توسط پزشک برای انجام آنژیوگرافی توصیه می شوند. این پرسش برای بسیاری از این افراد و اطرافیان آن ها وجود دارد که آنژیوگرافی قلب چیست و چگونه انجام می شود؟ لذا در این مطلب قصد داریم شما را با آنژیوگرافی قلب و انجام آن آشنا سازیم.
آنژیوگرافی چیست؟
به مطالعه رادیولوژیک شریان ها با تزریق ماده حاجب یددار محلول در آب که ممکن است به طور مستقیم با سوزن پونکسیون و یا روش کاتتریزاسیون و با هدایت کاتتر انجام شود، آنژیوگرافی می گویند. در جریان آنژیوگرافی قلب، علاوه بر مطالعه مرحله شریانی، فازهای مویرگی و وریدی نیز مورد مطالعه قرار می گیرند.
هدف از انجام آنژیوگرافی قلب، تهیه تصاویر از شریان ها می باشد که به طور سلکتیو توسط کاتتر انتخاب می شوند. مهمترین عمل هم در طی انجام آنژیوگرافی قلب جهت رسیدن به هدف که همان تهیه آنژیوگرام از شریان های کرونری قلب می باشد، وارد کردن کاتتر به مدخل شریان مورد نظر است. برای رسیدن به این منظور باید ابتدا کاتتر را به نحوی وارد شریان کرد.
در واقع آنژیوگرافی، روشی تخیصی و قطعی برای تعیین وجود یا عدم وجود و نیز تعیین میزان تنگی عروق کرونر قلب است. عذوق کرونر، وظیفه خون رسانی قلب را بر عهده داشته و مسدود شدن هر یک از آن ها می تواند به حمله یا سکته قلبی منجر گردد.
«متخصص قلب مشهد – دکتر قلب مشهد»
-
چه زمانی باید آنژیوگرافی قلب انجام شود؟
- فردی که دچار بیماری یا نارسایی قلبی است، ابتدا توسط پزشک متخصص مورد معاینات کامل قرار می گیرد. در جریان معاینات ممکن است پزشک متخصص از روش های تشخیصی نظیر تهیه نوار قلب یا انجام تست ورزش نیز استفاده کند. پزشک متخصص همچنین می تواند از روش های تشخیصی دیگری نظیر انجام سی تی آنژیو، اسکن هسته ای قلب یا انجام استرس اکو نیز استفاده کند. پس از انجام این مراحل و تکمیل معاینات، در صورتی که پزشک متخصص از نتیجه تست ها و معاینات فوق، احتمال زیادی برای تنگی عروق کرونر بیمار قائل باشد، در این صورت برای تشخیص قطعی وجود یا عدم وجود تنگی عروق کرونر و تعیین دقیق میزان آن بیمار را جهت انجام آنژیوگرافی قلب راهنمایی می کند.گاهی ممکن است پزشک در همان مراحل اولیه و تنها با انجام معاینات اولیه، انجام آنژیوگرافی قلب را ضروری بداند. زیرا ممکن است با همان معاینات اولیه، احتمال بالایی در تنگی عروق کرونر تشخیص داده شود.مراحل انجام انژیوگرافی قلبنخستین مرحله برای انجام آنژیوگرافی قلب آمادگی بیمار است. سپس باید پونکسیون شریان فمورال انجام شده و پس از آن نیز آنژیوگرافی قلب با وارد کردن کاتتر به شریان مورد نظر انجام خواهد شد.باید توجه داشت که پس از انجام آنژیوگرافی قلب نیز مراقبت هایی برای بیمار لازم است که حتماً باید در نظر گرفته شوند. چرا که انجام آنژیوگرافی قلب می تواند عوارضی را برای بیمار به همراه داشته باشد.پی از انجام آنژیوگرافی قلب باید کلیه سوابقبیماری ها و حساسیت های قلی بیمار و آمادگی وی برای انجام آنژیوگرافی قلب بررسی گردد.
همچنین مطالعه کنید : اکو قلب چیست ؟
-
روش انجام انژیوگرافی قلب
- آنژیوگرافی قلب معمولاً از طریق کشاله ران بیمار انجام می شود. در این روش، کاتتر و یک لوله باریک را وارد شریان کشاله ران بیمار می کنند و این لوله از شریان ران به شریان های کرونری قلب هدایت می گردد. پس از هدایت لوله به شریان مورد نظر، ماده حاجب را نیز در این شریان ها تزریق می کنند تا مناطقی که شریان کرونر مسدود یا دچار تنگی شده است، مشخص گردد.در صورتی که پس از انجام آنژیوگرافی قلب مشخص گردد که عروق کرونر بیش از 50 درصد گرفتگی یا تنگی دارند، بیمار تحت درمان قرار خواهد گرفت. درمان تنگی عروق کرونر نیز معمولاً از طریق عمل جراحی بالون زدن قلب یا استنت گذاری قلب انجام می شود.در برخی موارد نیز از روش جدیدی برای انجام آنژیوگرافی قلب استفاده می شود. این روش، انجام آنژیوگرافی قلب از طریق دست است. این روش که در اکثر کشورهای پیشرفته جهان اکنون مورد استفاده فراوان قرار می گیرد، عوارض موضعی آنژیوگرافی از طریق کشاله ران را برای بیمار به همراه نخواهد داشت. در این روش بیمار آنژیوگرافی قلب را بسیار راحت تر انجام خواهد داد.اگر آنژیوگرافی قلب از طریق دست انجام شود، بیمار نیازی به بستری نخواهد داشت و تنها چند ساعت پس از انجام آنژیوگرافی قلب از بیمارستان مرخص خواهد شد. همچنین بلافاصله بعد از انجام آنژیوگرافی می تواند بلند شده و راه برود. بنابراین این روش که در کشور ایران هنوز فراگیر نشده، می تواند به بیمار کمک کند که مراحل درمان را با سرعت و آرامش بسیار بیشتری طی کند.
همچنین مطالعه کنید : بازتوانی قلبی چیست ؟
کلینیک قلب نگار، حافظ سلامتی شما
کلینیک قلب نگار با داشتن تیم کاملی از متخصصان و فلوشیپ های فوق تخصصی قلب و همچنین تجهیزات پیشرفته قلبی یکی از بهترین مراکز قلب در شهر مشهد است تا همه کسانی که نگران سلامت قلب خود و خانواده خود هستند بتوانند در کوتاهترین زمان ممکن و با دسترسی آسان از خدمات آن استفاده کنند.
کلینیک قلب نگار مجهز به بخش های متفاوتی از جمله کلینیک تست ورزش، هولتر نوارقلب و هولتر فشارخون، اکوکاردیوگرافی استرس اکو اکوی سه بعدی، اسکن هسته ای قلب، بخش بازتوانی قلب، کلینیک های تخصصی و فوق تخصصی قلب و عروق، مشاوره های فوق تخصصی غدد، ریه، گوارش و تغذیه و روانشناسی می باشد.
ما در کلینیک قلب نگار ضامن سلامتی شما هستیم. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.