Girl in a jacket

درمانگاه نارسایی قلب در مشهد


در دورانی زندگی می‌کنیم که مشکلات و بیماری‌های قلبی، بزرگ‌ترین دلیل مرگ‌ومیر در سراسر جهان به شمار می‌آید. WHO یا سازمان بهداشت جهانی در گزارشی نوشته است که حدود 18 میلیون نفر در سال 2016 بر اثر مشکلات قلبی و عروقی در جهان، جان خود را از دست داده‌اند و این بدان معناست که حدود 31 درصد مرگ‌های جهان بر اثر مشکلات قلبی بوده و این میزان در حال افزایش است.

در کشورهای توسعه‌ یافته، حدود دو درصد از بزرگسالان دچار نارسایی قلبی هستند و در افراد بالای ۶۵ سال، این عدد بین ۶ تا ۱۰ درصد افزایش می‌یابد.

عادت‌های غذایی ناسالم، استفاده روزافزون از فست‌فودها و غذاهای سرخ‌کردنی و چرب، عدم تحرک، استرس، مصرف سیگار و الکل و مواردی از این دست همگی باعث ایجاد مشکلات قلبی از جمله نارسایی قلبی در افراد می‌شود. برای آنکه بهتر بتوانیم موضوع را روشن کنیم، پیش از هر چیز باید نارسایی قلبی را تعریف کنیم.


نارسایی قلبی

هرگونه عدم توانایی قلب در پمپاژ کردن خون، نارسایی قلبی نامیده می‌شود. نارسایی قلبی به این معنا نیست که قلب یک نفر از کار کردن بایستد، یا فرد دچار حمله قلبی شود، بلکه به این معناست که قلب نمی‌تواند آنطور که باید، خون را به اندام‌های بدن بفرستد و به این ترتیب، مایعات در بدن تجمع می‌کند.

نارسایی قلبی که از آن به عنوان Congestive heart failure نیز یاد می‌شود، علائمی دارد که می‌تواند در طول هفته‌ها و ماه‌های متوالی خود را نشان دهد. علائمی که به دنبال عدم پمپاژ خون و در نتیجه عدم پاسخگویی به نیازهای بدن، ظاهر می‌شود.


نارسایی قلبی در سمت چپ

نارسایی قلبی ممکن است به خاطر اختلال عملکرد سمت چپ یا راست قلب یا حتی در هردو طرف ایجاد شود.

اما از آنجایی که سمت چپ قلب قوی‌تر است و کار اصلی خون‌رسانی به بدن را انجام می‌دهد، معمولا نارسایی قلبی در سمت چپ قلب ایجاد می‌شود. سیستم گردش خون در بدن به این شکل است که دهلیز چپ قلب، خون تصفیه شده در ریه‌ها را دریافت می‌کند و آن را به بطن چپ قلب می‌فرستد.

در این مرحله اگر بطن چپ قلب ضعیف شده باشد و نتواند خون دریافت شده از دهلیز چپ را به سمت جلو پمپاژ کند، خون نمی‌تواند به مسیر خود ادامه دهد و بنابراین به سمت عقب، یعنی داخل ریه‌ها بازمی‌گردد.

وقتی که بطن چپ نتواند به درستی منقبض شود، نارسایی سیستولی قلب روی می‌دهد. اما حالت دیگری هم وجود دارد که در آن، دیواره‌های عضلانی قلب سفت می‌شوند و نمی‌توانند به حد کافی ریلکس شوند. در این حالت می‌گویند که نارسایی دیاستولی رخ داده است.

در نارسایی دیاستولی، قلب سفت شده و نمی‌تواند در بین انقباضات از خون کافی پر شود. در هر حال و در هر دو حالت نارسایی، خون نمی‌تواند به مسیر خود پمپاژ شود و در نتیجه به سمت عقب و به داخل ریه‌ها بازمی‌گردد. با تجمع خون در رگ‌های کوچک و مویرگ‌های ریه‌ها، خون به کیسه‌های هوایی نشت می‌کند و در این حالت، تنفس برای فرد دشوار می‌شود.


نارسایی قلبی در سمت راست

همانطور که توضیح داده شد، نارسایی قلبی می‌تواند در سمت راست قلب نیز اتفاق بیافتد.

سمت راست قلب، خون بازگشته از بدن را دریافت می‌کند و آن را به سمت ریه‌ها می‌فرستد تا اکسیژن وارد خون شود. وقتی سمت راست قلب نتواند خون را به درستی به داخل ریه‌ها پمپاژ کند، خون به سمت سیاهرگ‌ها بازمی‌گردد و بازگشت خون به درون سیاهرگ‌ها باعث تورم بافت‌ها و اعضای بدن خواهد شد.

اثرات و عوارض این نوع نارسایی قلبی که در سمت راست قلب ایجاد می‌شود، در ساق‌ها و مچ پاها دیده می‌شود. گاهی نیز دیده می‌شود که در نارسایی سمت راست قلب، سیاهرگ‌های گردن نیز متورم می‌شود و گاهی نیز اندام‌های شکمی مثل کبد و اندام‌های حفره شکمی مثل روده‌ها نیز بزرگ و حساس می‌شود و احساس تهوع به فرد دست می‌دهد.


چرا نارسایی قلبی روی می‌دهد

نارسایی قلبی می‌تواند دلایل و علل مختلفی داشته باشد. اما شایع‌ترین علت نارسایی قلبی می‌تواند شامل این موادر باشد:

تنگ بودن عروق و شریان‌های خون‌دهنده به قلب، مشکلات عضله قلبی، فشار خون بالا، مشکلات دریچه‌های قلب، ضربان غیرطبیعی یا آریتمی قلب، مصرف الکل، بیماری‌های مادرزادی قلبی، دیابت و مشکلات تیروئیدی.

علائم نارسایی قلبی
افرادی که دچار نارسایی قلبی می‌شوند، بسته به شرایط جسمی و نوع نارسایی قلبی، ممکن است هریک از علائم زیر را تجربه کنند:

تنگی نفس، خصوصا در هنگام فعالیت‌های ورزشی و بالا رفتن از پله‌ها، تنگی نفس در هنگام دراز کشیدن، تنگی نفس ناگهانی در شب که باعث بیدار شدن از خواب می‌شود، کاهش اشتها، خستگی و ضعف عمومی بدن، تورم پاها، تورم شکم و احساس پر بودن آن، ضربان قلب سریع و نامنظم، افزایش وزن ناگهانی در عرض چند روز، سرفه و خس خس سینه به شکل مزمن و تهوع.

اگر دچار این علائم شده‌اید، باید هرچه زودتر خود را به درمانگاه نارسایی قلبی برسانید تا معاینات قلبی بر روی شما صورت بگیرد.



درمانگاه نارسایی قلب

کلینیک قلب نگار، یکی از بهترین درمانگاه‌های نارسایی قلب در ایران است.

اگر شما دچار علائم نارسایی قلبی شدید، به این کلینیک در مشهد مراجعه کنید. در کلینیک قلب نگار، پزشک سوالاتی را از شما می‌پرسد، شما را معاینه می‌کند و احتمالا آزمایش‌هایی را برای شما در نظر می‌گیرد.

آزمایش‌هایی شامل آزمایش خون، ادرار، عکس قفسه سینه، نوار قلب، اکوکاردیوگرام قلب و رادیونوکلید ونتریکولوگرافی. پزشک می‌تواند با این آزمایش‌ها بیماری شما را تشخیص دهد.

به عنوان مثال، با استفاده از نوار قلب می‌توان مشکلات ریتمی قلب و برخی از آسیب‌ها و مشکلات آن را تشخیص داد. در اکوکاردیوگرام قلب نیز، پزشک می‌تواند چگونگی پمپاژ قلب وضعیت دریچه های قلبی و برخی دیگر از مشخصات قلب را بررسی کند.

در روش رادیونوکلید ونتریکولوگرافی نیز با تزریق مقدار کمی از ماده رادیواکتیو در خون، پزشک می‌تواند با استفاده از دوربینی مخصوص، پمپاژ قلب شما را مشاهده کند. البته لازم به ذکر است که این ماده رادیواکتیو، بی‌ضرر است و پس از انجام آزمایش، از بدن دفع خواهد شد.



کلینیک قلب نگار، حافظ سلامتی شما

کلینیک قلب نگار با داشتن تیم کاملی از متخصصان و فلوشیپ های فوق تخصصی قلب و همچنین تجهیزات پیشرفته قلبی یکی از بهترین مراکز قلب در شهر مشهد است تا برای همه کسانی که نگران سلامت قلب خود و خانواده خود هستند بتوانند در کوتاهترین زمان ممکن و با دسترسی آسان از خدمات آن استفاده کنند.

کلینیک قلب نگار مجهز به بخش های متفاوتی از جمله کلینیک تست ورزش ،هولتر نوارقلب و هولترفشارخون ، اکوکاردیوگرافی استرس اکو اکوی سه بعدی ، اسکن هسته ای قلب ، بخش بازتوانی قلب ، کلینیک های تخصصی و فوق تخصصی قلب و عروق ، مشاوره های فوق تخصصی غدد ، ریه ، گوارش و تغذیه و روانشناسی میباشد.

مادر کلینیک قلب نگارضامن سلامتی شما هستیم برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید




در جریان قلب خود باش





ما پزشکیم, ما متخصصیم




آدرس : ایران، خراسان رضوی، مشهد، بلوار وکیل آباد، بین وکیل آباد 47 و 49



شماره تماس: 31688-051



‌کلیه حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به کلینیک قلب نگار می‌باشد